Domov » Aktivnosti koordinatorja » Oddana nominacija Babištvo: znanje, veščine in prakse in periodično poročilo

Oddana nominacija Babištvo: znanje, veščine in prakse in periodično poročilo

Nominacijo "Babištvo: znanje, veščine in prakse" za Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je predložilo osem držav s štirih celin. Nominacijo so pripravila združenja babic iz Kolumbije, Cipra, Nemčije, Kirgiške republike, Luksemburga, Nigerije, Slovenije in Toga skupaj z ministrstvi in strokovnjaki s področja kulture in javnega zdravja. Odločitev o nominaciji bo sprejeta predvidoma decembra 2023.

Skupno nominacijo je sekretariatu Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine v Parizu v imenu sodelujočih držav 30. marca oddala Nemčija. Po vpisu babištva na Unescov seznam se lahko pridružijo tudi druge države.

Ministrstvo za kulturo je 31. marca ob podpori Slovenske nacionalne komisije za UNESCO oddalo periodično poročilo o implementaciji konvencije o nesnovni dediščini. Poročilo dokazuje bogastvo slovenske nesnovne dediščine in številne aktivnosti, ki jih nosilci, dediščinske institucije, civilna združenja in mladi izvajajo na lokalnem nivoju. Odziv s terena je pokazal konkretne potrebe in pričakovanja po oblikovanju podpornih ukrepov in nadgradnji sistema varstva te dediščine tudi na državni ravni. Pri zbiranju podatkov, vključenih v periodično poročilo, je sodeloval tudi Slovenski etnografski muzej v vlogi Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine.

Več informacij najdete na spletni strani Ministrstva za kulturo