Domov » Aktivnosti koordinatorja » Elementi nesnovne dediščine v času epidemije

Elementi nesnovne dediščine v času epidemije

Slovenski etnografski muzej je kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine preko spletne ankete na spletni strani Unesca poročal o stanju in prilagoditvi nesnovne kulturne dediščine na epidemijo bolezni COVID-19 v letu 2020. Nosilci nekaterih v Register nesnovne dediščine vpisanih enot so namreč v letošnjem letu prilagodili svoje aktivnosti nastali situaciji.

Člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki na velikonočni ponedeljek ponavadi »zavirajo kolo« v mestnem središču Metlike, so svoj ples izvedli tako, da je vsak plesalec ali plesni par plesal pred svojo hišo.

Godbeniki, ki 1. maja zjutraj z budnico korakajo čez kraje, so v času koronavirusa budnico v nekaterih krajih izvedli tako, da so se gasilski avtomobili vozili čez kraj in posneto budnico predvajali s pomočjo zvočnikov.

Pohod po poti ob žici v Ljubljani pa je bil sicer odpovedan, a so se ga nekateri pohodniki vseeno udeležili, le da so se na kontrolnih točkah registrirali s pomočjo posebne aplikacije ali si sami dajali žige.

Povezavo do objavljenih informacij na spletni strani Unesca najdete TUKAJ.