Domov » 39. Ribniški sejem

39. Ribniški sejem

Predstavniki Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine smo v nedeljo, 7. 9. 2014, obiskali 39. Ribniški semènj, sejem z dolgo in bogato tradicijo. Prve sejme so na ribniških tleh prirejali že v 16. stoletju, danes pa je to največji tovrstni sejem v Sloveniji, ki ga letno obišče po več deset tisoč obiskovalcev. Tradicionalna prireditev se je razvila v večdnevno dogajanje, ki ga spremlja pester kulturni program. Osrednji Škrabčev trg je bil namenjen obema tradicionalnima ribniškima obrtema, suhi robi in lončarstvu, na stojnicah pa smo si lahko ogledali tudi prikaze izdelovanja raznovrstnih izdelkov iz lesa, gline in drugih materialov.

Ob sejmu je na dvorišču Rokodelskega centra potekal tudi 15. Rokodelski festival, na katerem je svoje izdelke predstavilo 65 rokodelcev domače in umetnostne obrti iz vse Slovenije. V Rokodelskem centru, kjer je prva generacija pletarjev in lončarjev že končala triletno usposabljanje, so program na semanji dan obogatili tudi z demonstracijami delavnic, ki potekajo pod njihovim okriljem.

Nekaj utrinkov z živahnega sejemskega dogajanja si lahko ogledate spodaj.