Domov » 35. Festival idrijske čipke, Idrija, 17. - 19. junij 2016

35. Festival idrijske čipke, Idrija, 17. - 19. junij 2016

Med 17. in 19. junijem 2016 bo na različnih lokacijah v Idriji potekal 35. Festival idrijske čipke.

Festival idrijske čipke je največji dogodek, namenjen ohranjanju, razvoju in prepoznavnosti klekljane čipke v Sloveniji. Z njim Idrija vsako leto sporoča zgodbo o idrijski čipki, njeni vpetosti v slovenski in evropski prostor, o vplivu na ustvarjalnost naših ljudi, o priložnostih, ki jih ponuja za prijateljevanja in druženja, o mojstrovini, ki v sebi prepleta tradicijo in sodobnost.

Celotno dogajanje letošnjega 35. festivala idrijske čipke, ki bo potekal med 17. in 19. junijem, bo posvečeno 140-letnici neprekinjenega delovanja Čipkarske šole Idrija, skrbnice ohranjanja klekljarskega izročila in znanja na Slovenskem, aktivno pa deluje tudi v mednarodnem prostoru. Negovanje in prenašanje znanja je bilo že v najstarejših civilizacijah eno najžlahtnejših poslanstev. Znanje je edino bogastvo, ki ga človeku ni mogoče vzeti; močan, neusahljiv vir ustvarjalnosti, snovanja, raziskovalnega žara, temelj splošne človeške omike. In zato ima Čipkarska šola Idrija pri ohranjanju izročila tako plemenito poslanstvo. Je zagotovilo, da se bo razkošje raznovrstnosti elementov in tudi zahtevnejših tehnik, značilnih za idrijsko čipko, v turbulenci časov ohranilo. Vabljeni, da nas obiščete. Naj vas prevzame lepota Idrije in idrijske čipke.

Festival je vključen v Potujoči 2. slovenski rokodelski festival.

Program 35. Festivala idrijske čipke najdete TUKAJ