Domov » 33. Festival idrijske čipke

33. Festival idrijske čipke

Predstavniki Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine smo se v petek 14. 6. 2014 udeležili 33. Festivala idrijske čipke, s katerim v Idriji vsako leto predstavljajo tradicijo ročnega klekljanja. Klekljanje čipk je na Idrijskem prisotno od druge polovice 17. stoletja, v 19. stoletju pa se je uveljavilo v širšem prostoru, kjer razvija nove izrazne oblike. V Register žive kulturne dediščine je bila enota Klekljanje idrijske čipke vpisana 8. 8. 2013.

Na razstavah in številnih spremljevalnih dogodkih na različnih lokacijah v Idriji, smo si lahko ogledali tako raznovrstne tradicionalne izdelke spretnih klekljaric, kot tudi sodobnejše interpretacije izdelkov iz čipk, pri čemer je bila poudarjena tudi njihova vse večja uporabna vrednost v sedanjosti.

Več informacij o klekljanju idrijske čipke najdete v priponki, nekaj utrinkov z dogodka pa si lahko ogledate spodaj.