Domov » 2. državna razstava poprtnikov in drugih prazničnih kruhov

2. državna razstava poprtnikov in drugih prazničnih kruhov

Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Občino Dobrepolje organiziralo 2. državno razstavo poprtnikov in drugih prazničnih kruhov, ki je bila na ogled v Jakličevem domu na Vidmu v petek, 12.12. in soboto 13.12.2014.

Predstavljenih je bilo 59 poprtnikov (lani 44), ki jih je ocenjevala tričlanska komisija, ki so jo predstavljali dr. Boris Kuhar (etnolog) - predsednik komisije, Mateja Modic (sodelavka Zveze kmetic Slovenije) in Milka Debeljak (gospodinja).

Komisija je podelila 33 zlatih, 24 srebrnih in 2 bronasti priznanji.

Priprava poprtnikov je bila v Register žive kulturne dediščine vpisana maja 2013.

Dediščina izvira iz tradicije kruhov, ki so morali kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Sedaj gospodinje pečejo poprtnik v obliki hlebca s testenimi okraski največkrat pred svetimi tremi kralji.

Razstavo poprtnikov smo si ogledali tudi predstavniki Koordinatorja varstva žive kulturne dediščine. Nekaj utrinkov dopoldanskega dogajanja si lahko ogledate spodaj.