- PRIKAZ ENOT VPISANIH V REGISTER
- VPIS V REGISTER
- UNESCO
- KOLEDAR DOGODKOV
- O NAS
- AKTIVNOSTI KOORDINATORJA
Tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas
Daljši opis enote nesnovne dediščine v Registru:
Datum vpisa:
20/12/2012
Podzvrsti:
Izdelovanje kranjskih klobas izvira iz kulturne dediščine kolin. Njihova dokumentirana geografska opredelitev sega v drugo polovico 19. stol. in pomeni klobaso s Kranjskega na območju celotne habsburške monarhije kot tudi drugod po Evropi in v svetu.
Tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas je bilo 27. 2. 2013 razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena.
Ob enoti so evidentirani nosilci (11):
1. Arvaj Anton, s. p. – mesarija ,
2. Mesarija Mlinarič, d. o. o., Lesce
3. Košaki TMI d. d. ,
4. Kras, d. d.,
5. Mesnine Dežele Kranjske, d. d.,
6. Čadež, mesarstvo, trgovina in gostinstvo, d. o. o. ,
7. Celjske mesnine d. d. ,
8. Meso Kamnik d. d.,
9. Panvita MIR d. d. ,
10. Kodila, d. o. o. ,
11. Mesarstvo Podobnik, d. o. o.