Domov » Register » Tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas

Tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas

Datum vpisa: 
20/12/2012
Podzvrsti: 
Tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas. Foto: P. Mrak, 2012

Izdelovanje kranjskih klobas izvira iz kulturne dediščine kolin. Njihova dokumentirana geografska opredelitev sega v drugo polovico 19. stol. in pomeni klobaso s Kranjskega na območju celotne habsburške monarhije kot tudi drugod po Evropi in v svetu.


Tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas je bilo 27. 2. 2013 razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena.


Ob enoti so evidentirani nosilci (11): 

1. Arvaj Anton, s. p. – mesarija ,

2. Mesarija Mlinarič, d. o. o., Lesce

3. Košaki TMI d. d. , 

4. Kras, d. d., 

5. Mesnine Dežele Kranjske, d. d., 

6. Čadež, mesarstvo, trgovina in gostinstvo, d. o. o. 

7. Celjske mesnine d. d. 

8. Meso Kamnik d. d.,

9. Panvita MIR d. d. 

10. Kodila, d. o. o. , 

11. Mesarstvo Podobnik, d. o. o.