Domov » Register » Priprava poprtnikov

Priprava poprtnikov

Datum vpisa: 
28/05/2013
Priprava poprtnikov. Foto: M. Starič, 2007

Priprava poprtnikov izvira iz tradicije kruhov, ki so morali kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Sedaj gospodinje pečejo poprtnik v obliki hlebca s testenimi okraski največkrat pred svetimi tremi kralji.


Ob enoti so evidentirani nosilci (15):

1. Skupina gospodinj iz Ribniške doline, Marinka Vesel,

2. Skupina gospodinj iz Svibnega in okolice Radeč, Marjana Dolinšek, 

3. Skupina gospodinj iz Loškega Potoka, Marija Turk, 

4. Skupina gospodinj iz velikolaških krajev in Dobrepolja, Majda Tekavec,

5. Skupina gospodinj iz Šentruperta, Vida Končina, 

6. Skupina gospodinj iz Ivančne Gorice, Nada Seliškar, 

7. Skupina gospodinj iz Sodražice, Martina Pirnat, 

8. Skupina gospodinj z Blok, Ana Pakiž, 

9. Skupina gospodinj iz Škofljice in okolice, Francka Jakič, 

10. Skupina gospodinj z Golega, Ivanka Jakič, 

11. Skupina gospodinj iz Cerknice, Lili Mahne, 

12. Skupina gospodinj iz okolice Žužemberka, Peter Škufca, 

13. Skupina gospodinj iz okolice Dolskega, Majda Peterka, 

14. Skupina gospodinj Loške doline in Babnega Polja, Eva Sterle, 

15. Skupina gospodinj iz Tržišča in okolica Sevnice, Fani Borštnar.