Baking poprtniki

Date of inscription: 
28/05/2013
Subdomains: 
Baking poprtniki. Photo: M. Starič, 2007

Baking poprtniki derives from the tradition that bread, as the main ritual food, should stay on the table from Christmas to Three Kings. Now poprtniki in the form of decorated loaves are most often baked before Three Kings.


The bearers of the element of the intangible cultural heritage are (15):

1. Skupina gospodinj iz Ribniške doline, Marinka Vesel,

2. Skupina gospodinj iz Svibnega in okolice Radeč, Marjana Dolinšek, 

3. Skupina gospodinj iz Loškega Potoka, Marija Turk, 

4. Skupina gospodinj iz velikolaških krajev in Dobrepolja, Majda Tekavec,

5. Skupina gospodinj iz Šentruperta, Vida Končina, 

6. Skupina gospodinj iz Ivančne Gorice, Nada Seliškar, 

7. Skupina gospodinj iz Sodražice, Martina Pirnat, 

8. Skupina gospodinj z Blok, Ana Pakiž, 

9. Skupina gospodinj iz Škofljice in okolice, Francka Jakič, 

10. Skupina gospodinj z Golega, Ivanka Jakič, 

11. Skupina gospodinj iz Cerknice, Lili Mahne, 

12. Skupina gospodinj iz okolice Žužemberka, Peter Škufca, 

13. Skupina gospodinj iz okolice Dolskega, Majda Peterka, 

14. Skupina gospodinj Loške doline in Babnega Polja, Eva Sterle, 

15. Skupina gospodinj iz Tržišča in okolica Sevnice, Fani Borštnar.