Domov » Node » SUHOZIDNA GRADNJA V ALPSKEM PROSTORU - DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2020

SUHOZIDNA GRADNJA V ALPSKEM PROSTORU - DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2020

Datum dogodka: 
07/10/2020

Logo SUHOZIDNA GRADNJA V ALPSKEM PROSTORU - DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2020

SREDA 7.10.2020, ob 19.00, Infocenter Triglavska roža Bled - predavanje

SOBOTA, 10.10.2020, ob 10.00, zborno mesto Dom krajanov Bohinjska Bela - teren

VABIMO VAS, DA SE NAM PRIDRUŽITE NA DVEH DOGODKIH, S KATERIMA SE TRIGLAVSKI NARODNI PARK VKLJUČUJE V DNEVE EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE.

Pozornost bomo posvetili suhozidni gradnji, znanju, ki ni doma samo na Krasu, pač pa ga poznamo tudi v alpskem prostoru. Suhozidna gradnja ali gradnja na suho je veščina zidanja brez uporabe veziva, kjer se uporabi kamen, pridobljen s čiščenjem neposredne okolice.

Suhozidna gradnja je bila leta 2016 kot posebno znanje o prostoru ter rokodelsko znanje vpisana v register nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji, leta 2018 pa je Slovenija skupaj s sedmimi drugimi državami to veščino umestila tudi na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

V širši javnosti gradnjo na suho verjetno največkrat povezujemo s Krasom, vendar pa so vsem nam dobro poznane tudi suhozidne strukture iz naše bližnje okolice. Naši predniki so številna polja, travnike in druge površine očistili kamenja in nato s suhozidno tehniko spretno gradili raznovrstne zidove in druge strukture, ki so služili ograjevanju obdelovalnih in pašnih površin, razmejevanju, zaščiti, podpori itd. V strukturah, grajenih na suho pa svoje bivališče najdejo številne živalske in rastlinske vrste, kar pripomore tudi k večji biodiverziteti.

SREDA, 7.10.2020, OB 19:00, PREDAVANJE SUHOZIDNA GRADNJA V ALPSKEM PROSTORU V INFOCENTRU TRIGLAVSKA ROŽA BLED

Predavatelji bodo izpostavili različne vidike proučevanja, razumevanja in ohranjanja suhozidne gradnje. Saša Roškar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) in Tina Komac (JZ TNP) bosta predstavili različne tipe suhozidne gradnje na območju Triglavskega narodnega parka in opisali terenske popise stanja tovrstne gradnje na tem območju. V goste pa smo povabili tudi strokovnjaka s Krasa, predstavnika Partnerstva kraške suhozidne gradnje, Borisa Čoka. Z nami bo delili svoje znanje in veščine, vezane na domače okolje.

SOBOTA, 10.10.2020, OB 10:00, ZBORNO MESTO DOM KRAJANOV BOHINJSKA BELA, SUHOZOIDNA GRADNJA NA TERENU - VAS BOHINJSKA BELA

Z domačinoma Davorinom Bernardom in Tomom Pogačarjem se bomo odpravili na krajši sprehod po vasi in njeni okolici. Pridružili se nam bosta tudi Tina Komac (JZ TNP) in Saša Roškar (ZVKDS) - suhozide si bomo skupaj ogledali, priložnost pa bo tudi za konkretna vprašanja in debato.

Veseli bomo vsakogar, ki bi želel svoje znanje, izkušnje in spomine deliti in s tem prispevati k vzdrževanju in ohranjanju kulturne dediščine, biodiverzitete ter značilnega alpskega prostora.

Dogodka sofinancira Občina Bled