Domov » Node » Čipkarski festival Ljubljana, 3. - 4. 10. 2020

Čipkarski festival Ljubljana, 3. - 4. 10. 2020

Datum dogodka: 
03/10/2020

Logo
Spoštovani,

ljubljanske čipkarske ustvarjalke smo se odločile, da bomo kljub zapleteni situaciji tudi letos organizirale ČIPKARSKI FESTIVAL LJUBLJANA. Letošnji festival bo že tretji po vrsti. Z njim obujamo in nadaljujemo tradicijo Čipkarskega festivala Slovenije v Ljubljani iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Izvedbo letošnjega festivala bomo prilagodile razmeram: razstave si boste lahko ogledali v izložbah na sprehodu skozi staro Ljubljano, stojnice s klekljarskimi materiali, pripomočki, literaturo in vzorci za klekljanje vam bodo na voljo v atriju Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Skupinsko klekljanje bomo izvedli narazen, a vendarle povezani. Ljubljanske klekljarice bodo klekljale v manjših skupinah na ulicah in trgih stare Ljubljane, klekljarice iz drugih slovenskih krajev in tujine pa se jim bodo lahko pridružile v živo ali preko družbenih omrežij.

Predavanja in delavnice bomo letos nadomestili z vodenimi tematskimi ogledi v izvedbi Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Pripravili so dva ogleda: LJUBLJANSKE ČIPKARSKE POTI – vodeni ogled po sledeh ljubljanske čipkarske dediščine in ČIPKE IN SVETO – vodeni ogled ljubljanske Stolnice in bogoslužnih tekstilij s čipko v zakristiji. Cena udeležbe bo 6 evrov za ogled Ljubljanske čipkarske poti in 10 evrov za ogled Čipke in sveto. Za udeležbo na vseh ogledih so potrebne vnaprejšnje prijave na e-naslov trepel@siol.net.

V času festivala bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava STARI VZORCI, NOVE ČIPKE. Poleg čipk iz muzejske zbirke bodo razstavljene tudi čipke, ki jih je po vzorcih Državnega osrednjega zavoda za žensko domačo obrt v Ljubljani (kratko DOZ Ljubljana) oživilo in na novo interpretiralo 24, večinoma ljubljanskih klekljaric; med njimi so bile tudi učenke ljubljanskih osnovnih šol, kjer klekljanje poučujejo kot izbirni predmet oz. interesno dejavnost. V soboto, 3. oktobra 2020, med 14. in 16. uro se boste lahko srečali z Mojco Ferle, avtorico razstave, ki vam bo na voljo za morebitna vprašanja. Ob razstavi bo izšla tudi publikacija s kratko predstavitvijo DOZ Ljubljana ter 32 vzorci in fotografijami sklekljanih čipk. Po ceni 23,90 evra bo na voljo v muzejski trgovini, na e-naslovu shop@mgml.si pa jo lahko naročite tudi z dostavo po pošti.

Vse, ki radi ustvarjate s čipkami, vabimo k sodelovanju na natečaju Čipkarskega festivala Ljubljana na temo MASKA S ČIPKO. Natečajni izdelki morajo skupaj s prijavnico prispeti na naslov Afrodita Hebar Kljun, Tržaška cesta 39, 1000 Ljubljana najkasneje do 2. oktobra 2020. Pravočasno prispele maske bodo razstavljene v okviru festivala in vam jih bomo po zaključku razstave vrnili. Razen, če boste v prijavnici označili, da se strinjate, da vašo masko po razstavi podarimo zdravnicam in medicinskim sestram oddelka za covid-19 Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, v znak priznanja za njihovo delo.

V priponki vam pošiljam programa festivala in prijavnico za natečaj. Še več informacij o festival boste našli na Facebook strani Čipkarski festival Ljubljana / Ljubljana Lace festival. Za morebitna dodatne pojasnila pa sem vam z veseljem na voljo preko e-naslova Afrodita@LaceSpace.org ali mobilnega telefona 041 332 664.

Prosim, da to sporočilo in informacije iz njega delite z vsemi, ki bi jih utegnili zanimati.

Prisrčno vabljeni k sodelovanju na natečaju in k obisku festivala!

Afrodita Hebar Kljun
predsednica organizacijskega odbora
Čipkarskega festivala Ljubljana

PRIJAVNICA ZA NATEČAJ MASKA S ČIPKO
PROGRAM ČIPKARSKEGA FESTIVALA LJUBLJANA