Domov » Node » Odprtje razstave Slovanski karnevali, Slovenski etnografski muzej, 1. 4. 2015

Odprtje razstave Slovanski karnevali, Slovenski etnografski muzej, 1. 4. 2015

Datum dogodka: 
01/04/2015

Forum slovanskih kultur in Slovenski etnografski muzej Vas vljudno vabita na odprtje potujoče razstave SLOVANSKI KARNEVALI.

Potujoča razstava, ki je bila prvič na ogled junija 2014 na sedežu Unesca v Parizu, je nastala na pobudo Foruma slovanskih kultur. Po sprejetju Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine leta 2003, se je pričelo intenzivnejše raziskovanje evropskih pustnih tradicij in skrb za njihovo ohranjanje. Prav Forumu, ki je lansko leto obeležil že deset let svojega delovanja, je uspelo združiti etnološke muzeje iz kar 12 slovanskih držav: Belorusije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovaške in Slovenije. Razstava  Slovanska pustovanja (Slavic Carnivals) je torej skupinsko delo, ki je svojo pot začela v začetku leta 2015 po slovanskih državah, članicah Foruma slovanskih kultur. 

Razstavo Slovanska pustovanja spremlja tudi gostujoča razstava ilustratorke Saše Kerkoš z naslovom Kurentove dnevne refleksije, ki je nastala v okviru programa Stripburger. Gre za vizualne dnevniške zapise, ki s stiliziranim in minimalističnim likovnim besednjakom razkrivajo razmišljanja sodobnega Kurenta o aktualnem stanju slovenske družbe. Saša Kerkoš je obudila tradicionalni lik slovenske nesnovne dediščine in ga prestavila v sodobno okolje, v katerem kurent s humorno noto in nemalo ironije razkriva lokalne kulturno – politične specifike.

Odprtje razstav bo v sredo, 1. aprila 2015, ob 18. uri.

Razstavi bosta na ogled do 23. aprila 2015.