Slovenski etnografski muzej

La Doctora

Slovenski etnografski muzej odpira razstavo o izjemni slovenski znanstvenici dr. Branislavi Sušnik

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 13. april 2021

V Slovenskem etnografskem muzeju bo od srede 21. aprila 2021 na ogled razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju. Razstava je posvečena dr. Branislavi Sušnik (1920 – 1996), pomembni raziskovalki slovenskega porekla, ki je svojo znanstveno in raziskovalno delo s področja etnologije, antropologije in etnolingvistike posvetila staroselskim ljudstvom Paragvaja.

Virtualno odprtje razstave bo v torek, 20. aprila 2021, ob 18.00 in bo potekalo na spletni strani SEM in na YouTube kanalu SEM.

Na odprtju bo predpremierno predvajan 24 minutni dokumentarni film Spomini na Branislavo Sušnik. Avtor: Diego Segovia Palau, Paragvaj. Prevod filma so pripravili študenti magistrskega študija hispanistike, Oddelek za romanske jezike in književnosti, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani.

O razstavi:
Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. 45 let je vodila Etnografski muzej Andrés Barbero v Asunción in predavala etnologijo na Nacionalni univerzi v Asunciónu. Za dosežke v znanosti je prejela najvišja nacionalna priznanja Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo.  

Razstava predstavi ključna dela Branislave Sušnik in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je avtorica razstave namenila največ raziskovalne pozornosti.

Na razstavi bodo v štirih zaokroženih vsebinskih ambientih (Branislava Sušnik: od Medvod do Asuncióna; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj) predstavljeni studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je Sušnikova zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andrés Barbero Asunción, ki ga je Sušnikova tudi vodila,  njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno in fotografsko gradivo in knjižne izdaje del dr. Branislave Sušnik.

Z razstavo SEM obeležuje 101 leto od rojstva Branislave Sušnik. Kot je zapisala vodja razstavnega  projekta v SEM dr. Tanja Roženbergar »… je razstava rezultat odličnega sodelovanja z Etnografskim muzejem  Andres Barbero, Asunción, z osrednjim namenom, da širimo vedenje o tej izjemni ženski in njeni raziskovalni moči, in na ta način prispevamo k umeščanju in vrednotenju spomina v njeni domovini…(Refleksije razstave v nastajanju: spremna publikacija, 2020).

Vsebinsko dopolnilo razstave v slovenščini je spremna publikacija La Doctora: Branislava Sušnik (1920 – 1996), ki je nastala že v letu 2020 kot refleksija razstave v nastajanju v času, ko razstave zaradi razmer ni bilo možno realizirati.

Razstava bo na ogled do konca leta 2021 in spremljal jo bo program tematskih dogodkov, ki bo prilagojen epidemiološkim razmeram. Dogodki bodo sproti objavljeni na spletni strani SEM.

Častni pokrovitelj razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.


Avtorica in kustodinja razstave je dr. Mojca Marija Terčelj, zunanja sodelavka, Univerza na Primorskem, in programski svet razstave: dr. Adelina Pusineri, direktorica, in  Raquel Zalazar, kustodinja, Etnografski muzej  Andrés  Barbero, Asuncion; dr. Marko Frelih, kustos in dr. Tanja Roženbergar, vodja projekta, Slovenski etnografski muzej; dr. Irene Mislej, zunanja sodelavka. Idejna zasnova postavitve, arhitektura in oblikovanje razstave je delo mag. Jasna Kralj Pavlovec. Celostna podoba razstave in grafično oblikovanje razstave: Danijela Grgić.

Partnerji projekta:
Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije
Etnografski muzej Andrés Barbero Asuncion  (Museo etnographico Andrés Barbero)
Fundacija La Piedad, Asunción, Paragvaj

Gradivo so prispevali:
Etnografski muzej dr. Andrés Barbero, Asunción, Paragvaj; Fundacija La Piedad, Asunción, Paragvaj
Slovenski šolski muzej; Narodna in univerzitetna knjižnica; Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Biblioteka; Geografski inštitut Antona Melika - ZRC SAZU; Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, Ljubljana


Avtorski prispevek dr. Marije Mojce Terčelj k razstavi je rezultat ciljno-raziskovalnega projekta 2019 V-6 1925, z naslovom  »Dr. Branislava Sušnik in sodobniki – ambasadorji slovenske znanosti v Južni Ameriki« (vodja projekta prof. dr. Aleksander Panjek, Inštitut za medkulturne študije Fakultete za humanistične študije Koper, Univerza na Primorskem v sodelovanju z Inštitutom za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in Znanstvenoraziskovalnim inštitutom Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani). Ciljno-raziskovalni projekt sta omogočila Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Urad Vlade Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Raziskava v Paragvaju leta 2018 je bila izvedena s podporo častnega konzulata RS v Paragvaju, Ministrstva za zunanje zadeve RS, Veleposlaništva RS v Buenos Airesu, Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS.

Kontakt:
dr. Tanja Roženbergar, vodja projekta La Doctora v SEM:
tanja.rozenbergar@etno-muzej.si , T: 01/ 3008 700
dr. Marija Mojca Terčelj, avtorica razstave, Univ. na Primorskem, FHS: mojca.tercelj@guest.arnes.si