Slovenski etnografski muzej

Yokai

Slovenski etnografski muzej je prva postaja nove potujoče japonske razstave o nadnaravnih bitjih yōkai

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
19. april 2021

Slovenski etnografski muzej gosti med 22. aprilom in 13. junijem 2021 razstavo Japonske fundacije Sprevod nadnaravnih bitij yōkai iz Japonske. Pripravil jo je v sodelovanju in na pobudo Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, vodja projekta razstave v SEM je Nina Zdravič Polič.

Razstava začenja svojo večletno pot po svetu prav v Slovenskem etnografskem muzeju in prvič slovenski publiki razkriva edinstveno japonsko kulturo yōkaija o nadnaravnih skrivnostnih bitjih oziroma pošastih, upodobljenih na zvitkih in lesoreznih tiskih nishiki-e ter v drugih medijih. Yōkaiji, ki so se porodili iz bujne domišljije prednikov, so močno zaznamovali ljudi, se širili in prenašali z ustnim izročilom, s pisnimi viri in slikami in se ohranili do danes. V bolj splošnem kontekstu se je podoba yōkaijev kot strašljivih bitji, ki se jih je treba izogibati, preobrazila v podobo neškodljivih, prijaznih bitij. Ljudje so se jih postopoma navadili in začela so jih zabavati.

Sodelovanje SEM z Japonsko traja že več kot dve desetletji. Od leta 2000 je v SEM gostovalo več razstav: Zmaji in vrtavke (l .2000), Svilena mavrica (l. 2000), Japonske lutke (2007), V duhu japonske tradicije: Matsuri (l. 2017),  ter številne druge prireditve.  
SEM kot varuh zbirk iz drugih kontinentov sveta med drugim hrani tudi dragoceno Kosovo zbirko japonske umetnosti, odkupljeno od zbiralca Frančka Kosa v letu 2001. Obsega 23 slik na svili in papirju in nekaj zvitkov iz obdobja med 17. in 20. stoletjem. Kosovo japonsko zbirko je SEM predstavil javnosti na razstavi pozimi leta 2002.

Razstava
Sprevod nadnaravnih bitij yōkai iz Japonske predstavlja upodobitve fantastičnega in nadnaravnega sveta, ki ga naseljujejo nenavadna imaginarna bitja yōkaiji, preko številnih replik zvitkov, starih ilustriranih knjig in lesoreznih tiskov, ki so brokatne slike oziroma vrsta večplastnega in večbarvnega tiska.

Osredotoča se predvsem na zvitke in lesorezne tiske iz obdobja Edo (17. do 19. stoletje) in je razdeljena na štiri dele: Spektakularni svet yōkaijev na zvitkih, Slikoviti svet yōkaijev, Yōkaiji in igre ter Yōkaiji danes. Rdeča nit je spreminjanje upodobitev yōkaijev od strah vzbujajočih pošasti do vse bolj prijaznih in očarljivih ter širšemu občinstvu domačih bitij.

Yōkai je japonska beseda, sestavljena iz yo in kai in pomeni čuden, skrivnosten, sumljiv, čarovniški, strašljiv. Yōkaije bi lahko opisali kot plod domišljije, ki izvira iz človekovega strahu in groze pred neobvladljivo naravo in neznanimi, iz teme prežečimi prezencami – od tod njihov nenavaden, grotesken izgled, ki lahko ob ogledu razstavljenih del marsikoga preseneti. V časih, ko še ni bilo svetlobnih naprav, so ljudje čutili nekakšno skrivno prisotnost v prostrani temi, ki jim je preprečevala, da bi se podali v njen svet. Ljudje, ki so živeli v sožitju z naravo, so občutili njeno skrivnostno moč, ki je presegala človeški razum in znanje. Domnevno je kulminacija teh izkušenj v japonski psihi sčasoma pripeljala do nastanka yōkaijev.

Najznamenitejši zvitek je Nočna parada stotih demonov (Hyakki Yagyō) v obliki popisanega in poslikanega zvitka, ki je upodobitev divje horde yōkajijev. Nastajal je v neštetih različicah od srednega veka dalje in je bil najbolj priljubljen zvitek v obdobju Edo (17. – 19 stoletje) z močnim vplivom na umetnost yōkaija. Z masovno proizvodnjo, ki jo je omogočil postopek tiskanja, se je s podobami yōkaijev seznanil širši krog ljudi.

Kontaktni osebi:
Nina Zdravič Polič, Slovenski etnografski muzej, T.: 300 87 00, etnomuz@etno-muzej.si
Sanja Paradiž, Veleposlaništvo Japonske, T: 041 751 616, sanja.paradiz@s2.mofa.go.jp

Vabilo