Slovenski etnografski muzej

Logotip
Datum objave 
16. junij 2020
Kontakt 

Pester program letošnje Poletne muzejske noči v Slovenskem etnografskem muzeju z dvema manjšima novima razstavama

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
15. junij 2020

Pester program letošnje Poletne muzejske noči v Slovenskem etnografskem muzeju z dvema manjšima novima razstavama  

Uvod v letošnji program Poletne muzejske noči Slovenskega etnografskega muzeja bo odprtje nove osebne razstave Arkan Al Nawas: Vesolje deluje, na ogled pa bo tudi priložnostna razstava Koronski humor.

Arkan Al Nawas: Vesolje deluje
V soboto, 20. junija, bo ob 16.30 v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje osebne razstave Arkan Al Nawas: Vesolje deluje.  Naslov  razstave izhaja iz njegove misli: »Jaz vedno rečem, da vesolje deluje. Človek ni kar tako vržen v svet, so neke nitke.« Arkan Al Nawas se je rodil v Iraku, v Ljubljani je študiral v obdobju jugoslovanskega gibanja neuvrščenih. Po poklicu je krajinski arhitekt, ki se je podal na pot samostojnega podjetništva. Je podpornik kulture in umetnosti, vztrajen, potrpežljiv, optimističen in človek odprtega srca.
Razstava Vesolje deluje je opredmeteno, upodobljeno in ubesedeno sosledje življenjskih prelomnic in pomembnih odločitev Arkana Al Nawasa, ki so bistveno vplivale na njegovo razumevanje sebe in okolja, v katerem živi. Pred nami razpre doživljanje svojih otroških in mladostnih let v Iraku, ki jih je zaokrožil kot študent arhitekture v Ljubljani. Po številnih ovirah pri iskanju zaposlitve je ustanovil svoje podjetje. Tisto, kar bogati njegovo življenje, pa zanj niso materialne dobrine, temveč stiki z ljudmi. Odnosi, še zlasti družinski, mu predstavljajo temelj srečnega življenja, kar ga je vodilo tudi pri vzgoji otrok. Njegovo pripadanje različnim prostorom preči kulture, zgodovino in geografijo, ki v nenehnem dialogu predstavljajo navdih za njegovo umetniško ustvarjanje.
Razstava  sodi v cikel razstavnih pripovedi Moje življenje, moj svet, katerih nosilke/nosilci se na njihove edinstvene načine spogledujejo s temami stalne razstave Slovenskega etnografskega muzeja Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta.
Razstavo so pripravili: Arkan Al Nawas, dr. Bojana Rogelj Škafar in Tina Palaić, SEM. Na ogled bo do 13. septembra 2020.

Isti dan, med 18.00 in 24.00, bo odprtju osebne razstave Arkana Al Nawasa sledil pester program dogodkov, s katerimi se Slovenski etnografski muzeju pridružuje vseslovenski akciji Poletne muzejske noči. Prost vstop za obiskovalce bo vse do polnoči.

Koronski humor: Vici v času epidemije
Med občasnimi in stalnimi razstavami SEM, ki bodo na ogled v okviru programa Poletne muzejske noči, izpostavljamo razstavo Koronski humor. Gre za izbor šal in vicev, ki ga je v obliki priložnostne razstave z naslovom Vici v časi epidemije pripravil uredniški odbor muzeja, in bo na ogled do 6. septembra 2020.
Vice je Slovenski etnografski muzej začel zbirati v času epidemije covid-19 in jih prejel več kot 1000. Zbrani in dokumentirani humor je odličen medij za razkrivanje doživljanja izrednih življenjskih razmer kot so karantena in samoizolacija, odnosi med spoloma, prepoved gibanja, delo od doma, šolanje na daljavo, …
Razstavo sta pripravila Miha Špiček in mag. Adela Pukl, SEM.  
Ob 21.00 bo razstavo pospremila stand-up predstava Jana Kreuzerja: Čas epidemije, ki se bo odvijala na ploščadi pred muzejem.

Med 18.00 in 20.00 bo na ploščadi pred muzejem potekala delavnica za otroke Hitre noge, ki spremlja občasno razstavo SEM Bosi. Obuti. Sezuti.

Prireditev podpira Ministrstvo za kulturo RS.

Kontakti:
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 780
Razstava Arkan Al Nawas:  Vesolje deluje: dr. Bojana Rogelj Škafar, E: bojana.rogelj@etno-muzej.si, Tina Palaić:, E: tina.palaic@etno-muzej.si
Razstava Koronski humor: Vici v času epidemije: Miha Špiček, E: miha.spicek@etno-muzej.si, mag. Adela Pukl, E: adela.pukl@etno-muzej.si