Slovenski etnografski muzej

Aljaž Vidrajz: Moj jezik je jezik mozaika

Osebna pripoved mozaičarja Aljaža Vidrajza v SEM

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 17. marec 2021

V Slovenskem etnografskem muzeju bo med 19. marcem in 30. junijem 2021 na ogled razstava Aljaž Vidrajz: Moj jezik je jezik mozaika. Razstava sodi v cikel osebnih pripovedi ob stalni razstavi SEM Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Avtorja razstave sta Aljaž Vidrajz in Tina Curk, muzejska mentorica razstave je Sonja Kogej Rus, kustodinja SEM.

’Mozaik je postal del mene – postal je moj jezik. Mozaični koščki, tesere, so postale črke moje abecede, mozaične linije stavki, ki so se vili drug za drugim. Pričele so sestavljati prozo in poe-zijo - moja umetniška dela.’ (Aljaž Vidrajz)

Razstava je pogled v svet mojstra mozaika Aljaža Vidrajza in razkriva fragmente njegovega osebnega in profesionalnega življenja.
Profesionalno izobrazbo je dobil v šoli za mozaiciste Scuola Mosaicisti del Friul v Italiji. Ob tem je začel razvijati samosvojo umetniško govorico, z mozaiki posegati v prostor, raziskoval je igre svetlobe in senc, ki so jih na grobih površinah pričele risati različne oblike teser. Njegova umetniška dela z mozaično 3D-tehniko, ki je bila temelj za ustvarjanje lastnih umetniških del, so trajnostno naravnana.  

Vidrajzova strokovna izobrazba mozaicista se prepleta z družinskim življenjem, v katerem ima subtilnost posebno mesto. Bogati jo kreativna energija, s katero umetniška dela opazovalca nagovarja, naj se poglobi v vse detajle in odkrije lepoto osnovnih gradnikov. V želji, da bi mozaik približal ljudem in mu povrnil veljavo, ki si jo zasluži, se mu je na življenjski poti mozaičarstva pridružila partnerica Tina. Skupaj iščeta poti, kako ljudem omogočiti, da spoznajo meditativno plat te tehnike, izobražujeta o mozaikih ter razbijata stereotipe, da so mozaiki le slike, sestavljene iz razbitih ploščic. Svoje znanje deli na mozaičnih delavnicah v lastnem ateljeju, kjer izobražuje svoje učence, in se z njimi veseli, ko napredujejo in usvajajo vse bolj zahtevne mozaične tehnike.

Kontakt:
Sonja Kogej Rus, SEM, E: sonja.kogej-rus@etno-muzej.si, T: 01/ 3008 750

Aljaž Vidrajz med delomAljaž Vidrajz: Moj jezik je jezik mozaika