Slovenski etnografski muzej

SEM iz zraka
Datum objave 
14. maj 2020
Kontakt 
(01) 300 87 00 (upravna hiša)(01) 300 87 45 (razstavna hiša)

Mednarodni muzejski dan 2020 v SEM

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
14. maj 2020

Mednarodni muzejski dan 2020 v SEM

Slovenski etnografski muzej (SEM) se tudi letos že tradicionalno pridružuje praznovanju Mednarodnega muzejskega dne (MMD), ki ga v Sloveniji organizira ICOM Slovenija. Muzeji po vsem svetu ga praznujemo 18. maja od leta 1976, ko ga je proglasil ICOM - Mednarodni muzejski svet. SEM ga bo obeležil s prostim vstopom za ogled stalnih in občasnih razstav (Bosi. Obuti. Sezuti, Hrvaške igrače med tradicijo in sodobnostjo,  Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, Lectarstvo je krajcarkšeft). Ob tem je obiskovalcem pripravil projekcijo šal in vicev iz serije Koronski humor,  ki jih je začel zbirati v času korona epidemije. Zbrani in dokumentirani humor je odličen medij za razkrivanje doživljanja izrednih življenjskih razmer in nenazadnje vzpodbuja dobro razpoloženje. Otroci pa se lahko na ploščadi pred SEM igrajo otroško igro ristanc.

Letošnja nosilna tema MMD Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost se dotika samega bistva delovanja SEM.  V kontekstu dilem sedanjega časa nagovarja k iskanju odgovorov na vprašanja o tem, kako v kriznih obdobjih izboljšati kakovost muzejskih storitev in delovati kot družbeni posredniki z vidika sprejemanja razlik in sprememb.
Na temo letošnjega MMD je dr. Tanja Roženbergar, direktorica SEM, v svojem nagovoru zapisala: » V Slovenskem etnografskem muzeju v program enako in enakovredno vključujemo raznolikosti in različnosti. Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne je tako stalnica, ki jo v muzeju razvijamo že daljše obdobje.  V okviru razstavnih in raziskovalnih vsebin,  zbiralnih strategij, evropskih projektov, letnih programov in različnih drugih dejavnosti se posvečamo posamezniku, skupnostim, skupinam in soustvarjamo kulturno krajino. Evropski projekt SWICH (Delitev sveta vključenosti, ustvarjalnosti in dediščine / Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage, 2014 - 2018) ter njegovo nadaljevanje Muzeji kot prostori skrbi (Taking care, 2019 - 2023) slovensko dediščino aktualno umeščata v evropski in globalni socialni prostor, ki ga vanju vključeni evropski partnerji kritično reflektiramo. S projektom Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam (2013 – 2015) se je muzej dodatno in enako približal vsem, ki si želijo naše družbe. Slovenski etnografski muzej razvijamo kot svobodni prostor, kjer  se povezujejo tudi skupine, mnogokrat potisnjene na rob družbe.«

Podoba Slovenskega etnografskega muzeja za MMD 2020 je poster za razstavo La Doctora, slovenska raziskovalka v Paragvaju, ki jo pripravljamo v letu 2020. Zgodba dr. Branislave  Sušnik,  izjemne osebnosti in znanstvenice, govori o njenem predanem delovanju med različnimi etničnimi skupinami v Paragvaju in sodelovanju ter sobivanju z njimi, o njeni sposobnosti poglabljanja v druge in drugačne kulture ter o iskanju univerzalnih, med nami enakih vrednot. Poster SEM je vključen v skupno virtualno knjižico  tematskih predstavitev slovenskih muzejev, ki jo je izdal ICOM Slovenija in bo od 18. maja naprej dostopna na spletni strani www.icom-slovenia.si.

Kontakt: Služba za komuniciranje
etnomuz@etno-muzej.si
01/3008 780