Slovenski etnografski muzej

Od 
8. december 2011
Do 
26. februar 2011
Priponke 
PDF icon letak1.pdf

Urejeni po afriško: Frizerske in brivske table Afrike

Gostujoča razstava Muzeja afriške umetnosti iz Beograda

Muzej afriške umetnosti v Beogradu je bil ustanovljen leta 1977 in kmalu so se začele izmenjave različnih razstav s Slovenskim etnografskim muzejem. Tradicijo dolgoletnega sodelovanja nadaljuje tudi razstava o brivskih in frizerskih tablah v Afriki. Avtorica razstave Nataša Njegovanović-Ristić predstavlja zelo vsakdanjo življenjsko navado, ki pa jo redko vidimo v obliki muzejske predstavitve. To je kratka pripoved o laseh, bradicah, brkih in zaliscah, o brivcih in frizerjih. Vsebino nam podajajo lesene in pločevinaste table, ki jih krasijo podobe stiliziranih človeških glav z raznovrstnimi frizurami. Na ta način frizerji vabijo stranke, ki na tabli pokažejo sliko z določenim stilom frizure in upajo, da bo nekaj podobnega nastalo tudi na njihovi glavi.

Afričani so mojstri v oblikovanju frizur, saj imajo za seboj bogato tradicijo z globokimi koreninami v starem Egiptu. Toda že Egipčani so vedeli, da lasje niso samo zunanji videz. V laseh je ujeta tudi nevidna božanska moč, kot nam o tem pripoveduje znamenita svetopisemska pripoved o Samsonu in Dalili. V laseh je skrita široka paleta simbolov in sporočil, v laseh najdemo lepoto in grdoto, veselje in žalost, skromnost in nečimrnost, moč in ponižnost, strast in zatrtost. V laseh je energija življenja in je slutnja smrti.

Na razstavi je enajst izvirnih brivskih in frizerskih tabel iz Kameruna, Senegala in iz Centralnoafriške republike. Izdelane so bile v drugi polovici 20. stoletja, muzej pa jih je pridobil z donacijo. Ob tablah so na ogled še barvne fotografije z zanimivimi motivi o dejavnosti brivcev in frizerjev, ki predvsem z narisanimi modeli na iznajdljiv in duhovit način dokazujejo obladovanje britja in striženja. Prav tako pa znajo prepričati sleherno stranko, da njeno frizuro lahko uredijo tudi po zadnjem modnem trendu, ki je razširjen v deželah izven Afrike.

Razstavo o frizerskih tablah spremlja izbor glavnikov iz afriške zbirke Slovenskega etnografskega muzeja.