Slovenski etnografski muzej

Od 
14. maj 2012
Do 
17. junij 2012

TO NI MUZEJ. Mobilne konstrukcije na preži

ESTO NO ES UN M-- USEO. Artefactos móviles al acecho
Razstava, Španija
Slovenski etnografski muzej
, 14. maj – 17. junij 2012

V ponedeljek, 14. maja 2012, ob 19. uri je bilo v Slovenskem etnografskem muzeju odprtje španske razstave To ni muzej. Mobilne konstrukcije na preži, ki jo v Ljubljani na pobudo Veleposlaništva Španije pripravljata Slovenski etnografski muzej in Moderna galerija.

Razstavo so zasnovali ACVIC -  Centre D'Arts Contemporanies, AC/E - Accion Cultural Espanola, CAN XALANT - Centre de Creacio i Pensament Contemporani de Mataro in Indensitat. Kustos projekta je Martí Peran, ki predava na Univerzi v Barceloni in drugih univerzah po svetu, je mednarodno priznan umetnostni kritik in kurator. Vodil je številne delavnice na temo kritike umetnosti in praks ter bil kustos več razstav sodobne umetnosti. Razstava To ni muzej. Mobilne konstrukcije na preži, ki je del projekta “Ceci n’est pas une voiture” in ki združuje raziskovanje, izobraževanje, osveščanje in vrednotenje idej, je eden od njegovih najnovejših projektov.  

Sporočilo razstave je preseganje meja muzeja, rušenje logike njegovih zidov preko mobilnih konstrukcij, kar ima dolgo tradicijo že vse od oblikovanja znamenitega kovčka Marcela Duchampa (Boîte-en-valise, 1941). Želi vzpodbuditi širjenje drugačnega pojmovanja tradicionalnega muzeja s pomočjo prenosnih struktur, kot so na primer začasni paviljoni Serpentine Gallery (2000), projekt Temporary Guggenheim v Tokiu (2001) ali, najodmevnejši in najnovejši, Chanel Contemporary Art Container (zasnovala ga je Zaha Hadid, 2008).

Razstava To ni muzej. Mobilne konstrukcije na preži, postavljena v Slovenskem etnografskem muzeju (predstavlja rezultat sodelovanja in povezovanja dveh slovenskih nacionalnih muzejev - Moderne galerije plus Muzeja sodobne umetnosti Metelkova – MSUM in Slovenskega etnografskega muzeja v novem muzejskem središču na Metelkovi), prikazuje izbor več kot petdesetih različnih mobilnih pobud in strategij, ki povezujejo in komentirajo muzejski kontekst in urbano okolje različnih mest in držav ter je oblikovana kot informacijski arhiv posameznih primerov. Mednje je vključen tudi lokalni primer z naslovom Umetnost, družbeni prostor in mobilne konstrukcije, ki je v teh dneh nastajal na delavnici v MSUM, ki sta jo vodila umetnika Domènec Monsterrat iz Barcelone, Španija in Tadej Pogačar iz Ljubljane.

Javna predstavitev delavnice: ponedeljek, 14. 5., ob 11.00 v MSUM

Dodatne informacije:

  • Adela Železnik, adela.zeleznik@mg-lj.si;
  • Laia Ros, laia.ros@maec.es

Vabilo
Zloženka