Slovenski etnografski muzej

Od 
12. junij 2008
Do 
17. avgust 2008

Kruh kot umetnost, umetnost kot kruh

12. junij - 17. avgust 2008

Tematika o kruhu kot metafori o človeški eksistenci se zdi sama po sebi umevna. Vsak jo zlahka razume ne glede na različne miselnosti, kulturno uglajenost in prepričanje.

Kruh kot navdih za umetniški izraz: razstava v Slovenskem etnografskem muzeju

Potujoča razstava Kruh kot umetnost / Umetnost kot kruh

Koncept razstave temelji na izvorih sodobne likovne umetnosti, izvedene z različnimi tehnikami in mediji, kot so oblikovanje tekstilij in oblačil, papirja in keramike, fotografija, animacija, instalacija, video in klasične zvrsti - slikarstvo, grafika in skulptura. Vsak sodelujoči umetnik je popolnoma svobodno izbral svoj pogled na tematiko o kruhu in svoj umetniški izraz.

Ideja o razstavi se je rodila "ob izteku prejšnjega stoletja, ko sta se ob reki Nevi v St. Petersburgu srečala ruska likovna umetnika. V ruskem Muzeju kruha sta nameravala pripraviti novo razstavo. Začetek 21. stoletja sta želela zaznamovati s posebnim dogodkom, toda prelomni trenutek in tematika muzeja sta ju vse bolj vodila k tradicionalnemu. Njuno pozornost je pritegnil popolnoma bel hlebec, ki je počival na eni izmed omaric. Njegova popolna okroglost je zgovorno izražala absolutnost in večno, neprekinjeno gibanje. V njunih mislih se je porodil projekt o umetnosti kruha. Zamisel o kruhu se je začela razraščati, podobno kot se njegova zimska dvojnica; kepa snega se z gibanjem širi in krepi.

Tako je nastala razstava z naslovom Kruh kot umetnost / Umetnost kot kruh. Skozi šest do sedaj že izvedenih razstav o kruhu v Rusiji, na Finskem, v Franciji, so pobudniki projekta skupaj s prišleki (med katerimi so najštevilnejši finski umetniki) ostali zvesti svoji inovativni naravi. Smelost in izvirnost ostaja likovnikom osnovno vodilo tudi na sedmi razstavi oziroma v sedmem koraku (Kruh VII), ki bo predstavljen v Slovenskem etnografskem muzeju in vključuje več deset priznanih slovenskih oblikovalcev tekstilij in oblačil in dolgoletnih profesorjev na Oddelku za tekstilstvo - med njimi razstavljajo Metka Vrhunc, Alenka Kham Pičman, Vera Sešlar Založnik, Almira Sadar, Marija Jenko, slikar Darko Slavec; ter drugi umetniki. Razstavo sta podprla Slovenski etnografski muzej in Veleposlaništvo Finske v Sloveniji.

Kruh VII v Slovenskem etnografskem muzeju združuje različne poglede na kruh v pestro celoto, bogato z okusnimi domislicami, samostojno držo, zgibanih besed in okroglih pogovorov. Hrustljavi pregovori nagovarjajo domišljijo s sladko toplimi pomeni. Gladek in mehak dotik različnosti se vrtinči v krogu od začetka proti koncu, od zamisli do razpada. Skupaj z izrazitim občutkom za preprosto, naravno, ki ustreza skozi čas prečiščenim simbolom in obredom, neverjetno zapeljivo zadiąi po sveže pečenih idejah. Trideset avtorjev, trideset izročil iz otroštva, etnografskih ozadij, sanj, izobrazb in pokrajin iz vsega sveta prinašajo s seboj svoje izkušnje in predstave, da bi jih prepletli v svoj pisan kruh.

Razstavo spremlja katalog, ki ga je oblikovala Tanja Nuša Kočevar.

Oglejte si še katalog

Oglejte si še pano