Slovenski etnografski muzej

Od 
5. marec 2004
Do 
21. marec 2004

Horizont začetka

5. marec - 21. marec 2004

Fotografska razstava Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete

Naslov razstave se sprva zdi paradoksalen. Horizont, najbolj oddaljena točka, mesto, kjer nebo in zemlja zapirata pogled in začetek, mesto iz katerega pogled izhaja. Označujejo nas različni mentalni horizonti in različne točke, ki naš svet zamejujejo. Koga, kdaj in zakaj postavljamo na rob lastnega sveta?

Lukomir je visokogorska vasica (1469 m) v Bosni in Hercegovini, s tridesetimi stalnimi prebivalci. Za vse, ki kraj poznajo je to mesto "na koncu sveta, kjer se je čas ustavil". Se čas kje ustavi? Premik na meje razširja obzorja. Kjer so ljudje, so upi, so želje, je življenje in vedno znova horizonti začetka.

Portreti ljudi, podobe predmetov in osebe v gibanju odražajo kontinuiteto, ki navkljub razširjenemu prepričanju v nasprotju ni nujno v izginjanju, temveč nosi možnosti nadaljevanja in novih začetkov.

Fotografska razstava Horizont začetka je predstavitev antropološke fotografije, ki je del znanstvenega raziskovanja, kot končni izdelek pa združuje vsebinsko izpovednost in estetiko zajetega sveta ter samega medija.

Avtorici fotografij: mag. Vesna Moličnik, asist. vizualne antropologije, in Helena Dembsky, študentka IV. letnika OIKA