Slovenski etnografski muzej

Od 
4. oktober 2012
Do 
11. november 2012

EkoRešitve 2. Oblikovanje vsakdana iz zbirke Collezione Farnesina Design

Spremljevalni program BIO.23
Razstava, Italija
Slovenski etnografski muzej
, 4. oktober – 11. november 2012

 

 

 

 

 

 

Industrijsko oblikovanje se v Italiji najbolj odraža na kulturnem področju. Mojstri obrtniki so z edinstvenim dialogom med ustvarjalnostjo in industrijsko proizvodnjo v tej deželi uspeli osnovati avtonomen prostor delovanja.

Oblikovanje dandanes predstavlja neprekinjeno nit z obrtniško tradicijo Made in Italy in je na novo opredeljeno skozi gledišče serijske proizvodnje, ki jamči široko distribucijo izdelkov in pomenljive vložke v raziskovanje, še posebno v materiale in tehnologijo. Gre za realizacijo oblikovnega ideala, tipičnega za kulturne paradigme italijanskega know-howa.

“Trajnostno oblikovanje” je postalo v sodobnem mednarodnem kontekstu razširjeno in je zanimiv predmet razprav. Zaznamuje ga snovanje izdelkov v skladu z okoljem, v katerem živimo, njegov namen pa je z uporabo obnovljivih virov, materialov in proizvodnih procesov zmanjšati negativen vpliv industrijske proizvodnje.

Ideja za razstavo EkoRešitve 2. Oblikovanje vsakdana je plod srečanja pomembne obrtniške ter industrijske tradicije s spoštovanjem ekosistemov. EkoRešitve2  ponuja visokokakovostne in izjemno privlačne eksponate: prototipe svetilk Renza Piana, merilce eko-trajnosti, ki nosijo podpis Giorgia Di Tullia, vitrino za sladoled Makia Hasuika & Co., grelno telo Stefana Ragainija in Giorgia Di Tullia, Lotus Giancarla Zeme, klop Alessandra Lenarde, mizo Tavolo riccio Artura Montanellija, motor Elettra Marca Nuccitellija. Razstava sodi v sklop spremljevalnega programa 23. bienala oblikovanja (27. september - 11. november 2012).

Razstava EkoRešitve 2 je izbor originalnih projektov iz Zbirke Farnesina Design, ki so jih na podlagi ekoloških in trajnostnih rešitev razvila vodilna italijanska podjetja. Zbirka Farnesina Design je projekt Zunanjega ministrstva Italije, ki promovira italijansko oblikovanje na mednarodnem področju, izraža sodobno italijansko kreativnost in predstavlja sintezo med umetnostjo in industrijsko proizvodnjo.

Razstava gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju na pobudo Veleposlaništva Italije in Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji ob BIO.23. Razstavo v Ljubljani je pripravilo Zunanje ministrstvo Italije, kustosa: Renza Fornaroli in Angelo Capasso, v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji in Slovenskim etnografskim muzejem.