Slovenski etnografski muzej

Plakat Cockta
Kje 
Razstavna hiša
Od 
3. december 2023
Do 
10. december 2023
Kustos 
mag. Adela Pukl

Cockta 70 let

Ob 100-letnici Slovenskega etnografskega muzeja in 70-letnici Cockte predstavljamo dela petih regijskih umetnikov, ki so v kultni podobi Cockte našli navdih in jo poustvarili. Obenem na ogled postavljamo izbor predmetov blagovne znamke Cockta, ki jih hrani Slovenski etnografski muzej.

Cockta praznuje svojo 70. obletnico z regijskimi umetniki

Cockta, kultna blagovna znamka gazirane pijače s 70-letno tradicijo, letos praznuje svojo obletnico skozi umetnost in navdih. V sodelovanju z nadarjenimi regijskimi umetniki oživlja svojo dediščino in zgodbo, ki traja že desetletja.

Eden od prepoznavnih simbolov Cockte je njena prva steklenica in logotip, ki ju je ustvaril mladi arhitekt Sergej Pavlin. Poleg ikonične steklenice se Cockta spomnimo še po kultni podobi zagorele deklice Uroša Vagaje in edinstvenem okusu, narejenem iz mešanice naravnih zelišč. Vse te ikonične podobe in spomini še danes navdihujejo umetnike po vsej balkanski regiji in jih spodbujajo, da se vprašajo “Iz česa si ti?” ter na svoj edinstveni način pokažejo njeno bogato dediščino.

Povezali smo se s petimi mladimi in perspektivnimi umetniki iz področja ilustracije, animacije in vizualnih umetnosti - Ano Lucijo Šarić in Veroniko Hozjan iz Slovenije, Agato Lučić in Marino Mesar - OKO iz Hrvaške ter Ljubomirjem Stefanovićem iz Srbije.

Cockta v muzeju?

Cockta, pijača, ki spremlja že vrsto generacij in v njih zbuja občutke nostalgije, pripadnosti, spomine, kljub svoji starosti še vedno navdušuje tako mlade kot starejše. Je pijača, s katero se lahko poisti skoraj vsak, dosegljiva je na vsakem koraku. Njena pot se je začela leta 1952 in se po padcih in vzponih uspešno nadaljuje tudi danes. Takrat je bila prva domača gazirana brezalkoholna pijača, postavljena ob bok šabesi in krahlu.

Dediščino slovenskih blagovnih znamk je SEM začel načrtno zbirati in dokumentirati leta 2009 in Cockta je bila je bila prva slovenska blagovna znamka. Marsikdo bi se vprašal, ali Cockta res že sodi v muzej? In odgovor se glasi: Seveda, zakaj pa ne? SEM si kot sodoben muzej namreč prizadeva povezati dediščino in sodobnost, ki imata skupaj moč za korake k boljši in uspešnejši prihodnosti.

Priložnostna razstava Cockta 70 let je nastala v sodelovanju Atlantic Droge Kolinske in Slovenskega etnografskega muzeja
Avtorji razstavljenih del: Veronika Hozjan, Ana Lucija Šarić, Ljubomir Stefanović - Ljubba, Marina Mesar – OKO, Agata Lučić
Avtorji besedil: mag. Adela Pukl, SEM, Špela Linec, DROM agency
Kustosinja razstave: mag. Adela Pukl
Koordinatorka razstave: mag. Maja Kostric Grubišić, SEM
Komuniciranje: mag. Maja Kostric Grubišić, mag. Irena Plešivčnik, SEM, DROM agency, Špela Linec, Atlantic Droga Kolinska, Svetlana Babić
Grafično oblikovanje: Tadej Abram, DROM agency
Jezikovni pregled: Dalia Roženbergar, DROM agency
Prevod: Špela Linec, DROM agency
Razstavo so pripravili Slovenski etnografski muzej, Atlantic Droga Kolinska in DROM agency, Ljubljana, 2023.