Slovenski etnografski muzej

Afganistanske sanje
Od 
16. oktober 2010
Do 
29. oktober 2010
Koordinatorja razstave
mag. Ralf Čeplak Mencin in Maja Kostric

Afganistanske sanje ... skozi oči afganistanskih otrok

16. oktober - 29. oktober 2010 (upravna hiša SEM, razstava je odprta od ponedeljka do petka med 10.00 in 18. uro)

V Slovenskem etnografskem muzeju je ob letošnjih Slovenskih razvojnih dnevih na ogled razstava

Afganistanske sanje... skozi oči afganistanskih otrok.

Gre za izbor otroških risbic, ki so nastale v okviru likovnih delavnic v letih 2008 in 2009 v Iranu in Afganistanu.

Likovne delavnice, namenjene otrokom afganistanskih beguncev v Iranu in njihovim sovrstnikom v Afganistanu, so bile organizirane v skladu s prizadevanjem po zagotavljanju razvojne in človekoljubne pomoči Afganistanu. Pri izvedbi likovnih delavnic v Iranu in Afganistanu so sodelovale številne organizacije in posamezniki - Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu z gospo Kristino Radej, začasno odpravnico poslov, kot pobudnico projekta, Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), nevladne organizacije Society for Protection of Street and Labour Children, APCL in drugi.

Ob tem je pokroviteljica projekta ga. Radej, Veleposlaništvo RS v Teheranu, zapisala:
“V Teheranu in Heratu so otroci različnih starostnih skupin med bivanjem v ustanovah, ki jim zagotavljajo možnost izobraževanja ter psihološko in socialno podporo, ustvarili več kot 400 risb oz. likovnih del. Otroke smo prosili, naj z risanjem izrazijo svoje dojemanje narodnih običajev, tradicionalnih plesov in afganistanskih oblačil. Projekt je v Iranu in Afganistanu naletel na veliko zanimanje in težko je opisati čustva najbolj ogroženih skupin prebivalcev obeh držav. Otroci so se risanja lotili z največjo resnostjo in razmišljanjem o svojih koreninah. Večina je prvič imela v rokah primerne likovne pripomočke in ustrezne možnosti za ustvarjanje."

Projekt ima velik odziv, ki ga spremljajo tudi knjiga s šestdesetimi izbranimi risbami in gostovanja razstave v različnih mestih sveta, n.pr. v Teheranu in tudi v Galeriji likovnih del mladih v Celju, nenazadnje se tej pobudi pridružuje še Slovenski etnografski muzej.

Razstava bo na ogled od 15. - 29. oktobra 2010 v upravni hiše SEM.

Afganistan

Afganistanske sanje Afganistanske sanje Afganistanske sanje Afganistanske sanje Afganistanske sanje