Slovenski etnografski muzej

Od 
12. april 2007
Do 
9. maj 2007

8. Cici umetnije

12. april - 9. maj 2007

Na natečaj revij Ciciban in Cicido je prispelo 1448 likovnih del, od teh je komisija za nagrado izbrala 10 likovnih del in 2 kiparska izdelka. Poleg nagrajenih del je razstavljenih še 100 del, ki so si zaslužila priznanja

Spet sta se obrnili dve leti in dočakali smo 8. Cici umetnije, razstavo otroških likovnih slik, kipcev, grafik in še česa. Gre za edini likovni natečaj v slovenskem prostoru , ki je posebej namenjen spodbujanju likovnega izražanja pri predšolskih otrocih in pri učencih 1. triletja osnovne šole. Bienalno razstavo Cici umetnije prirejata Otroški vrtec Ajdovščina in uredništvo revij Ciciban in Cicido.

Izbor del za razstavo že tradicionalno opravlja strokovna žirija, v kateri so strokovnjaki za likovno-pedagoško področje z ljubljanske in mariborske univerze, akademska kiparka in akademski slikar.

Vemo, otroška slika ni umetnina. In vendar nas prevzame, to neizmerno kipenje otrokovega veselja, njegove radoživosti in drugih čustev, ki odsevajo iz nje. Otroška slika ni zgolj rezultat neke igre. Tisto namreč kar počne s čopičem in barvo na papirju, je veliko več kot zgolj mahanje in pometanje s čopičem. Je izražanje. In prav zato čutimo v takšnih delih otrokovo izrazno moč, zaradi katere so otroške umetnije tako zelo bogate.

Prav je, da otroci rišejo tako, kot ustreza njihovi starosti in razvojni stopnji. Nobene potrebe ni, da bi na otroke vplivali, naj v svojem likovnem razvoju prehitevajo. Pomembno je le, da jih s spodbudami omogočimo veselje do izražanja s pikami, črtami, barvami, gmoto gline ...

Zakaj se zdi razstava Cici umetnije tako zelo pomembna?
Najprej zaradi samih otrok, saj je sodelovanje na takšni razstavi zanje prav gotovo pomemben doživljaj, spodbuda, da bodo še naprej z veseljem risali, slikali in kiparili.
Za učiteljice in vzgojiteljice je ta razstava dogodek, ki pomembno vpliva na njihov strokovni razvoj.
Te imenitne otroške umetnije so dragocene tudi za vse, ki nam je blizu otroška duša; ali če hočete, tiste, ki skušamo nekje globoko v sebi kdaj pa kdaj biti otroci.

Mag. Silva Karim

Oglejte si še katalog