Slovenski etnografski muzej

I,We and Others: Images of My World

A Guide to the Slovene Ethnographic Museum Permanent Exhibition
Leto izdaje 
2019
Urednik 
dr. Janja Žagar
Strani 
190
Trgovina 
Publikacije
Cena 
20.00 EUR
Ni na zalogi 
Naslovnica

Pred koncem leta je izšel angleški vodnik po drugi stalni razstavi z naslovom I,We and Others: Images of My World: A Guide to the Slovene Ethnographic Museum Permanent Exhibition. Z njim obeležujemo desetletnico razstave (2009-2019).

Stalna razstava Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta je "razstava o človeku in njegovem umeščanju v svet". Zasnovana je kot razstavni razmislek o tem, kaj je človek in kako biti Človek kot del Sveta. Pozornost usmerja v vprašanje (ki ima mnogo delnih in prav nobenega celostnega odgovora), kako se narava človeške vrste ter specifično družbeno-kulturno okolje medsebojno dopolnita v vsakem človešekm bitju posebej in kako se skozi njegovo tvorno delovanje v svetu ponovno vzpostavljata.

Razstava ni poetična pripoved o naši družbi, naši kulturi in naši zgodovini. Pravzaprav bolj opozarja na relativnost pojma Nas in našega in na pomen Drugega in drugačnega. To pa je srž vprašanja o družbenih identitetah oziroma identitetnih procesih na ravno osebnega in skupinskega življenja; zajeto je tudi v naslovni besedni zvezi jaz-mi-drugi. Drugi del naslova (podobe mojega sveta) govori o razmerju med stvarnim, velikim svetom in posameznikovimi subjektivnimi predstavami o sebi.

Cena vodnika je 20€. Kupite ga lahko v naši muzejski trgovini.

KazaloStran iz knjige