Slovenski etnografski muzej

POČITNIŠKI 3M
Datum objave 
20. maj 2021
Kaj 
Novice
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 45
Priponke 
PDF icon Vabilo (pdf, 1 MB)

POČITNIŠKI 3M

Program treh muzejev na Metelkovi!

Otroci, vabljeni na Počitniški 3M, ki ga že deseto leto organiziramo Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), Narodni muzej Slovenije – Metelkova (MNS), Slovenski etnografski muzej (SEM) in Lončarski atelje SEM. Letos se nam je pridružila tudi Slovenska kinoteka.

Vsak dan v drugem muzeju skozi igro osvajamo umetnost, zgodovino, etnologijo, se družimo na muzejski ploščadi in gradimo nova prijateljstva!
 
Počitniški 3M bo letos potekal:
1. termin: 5. — 9. julij 2021 (prijave zbiramo do ponedeljka, 28. junija)
2. termin: 16. — 20. avgust 2021 (prijave zbiramo do ponedeljka, 9. avgusta)

PROGRAM
1. dan : Ponedeljek v Lončarskem ateljeju SEM in Slovenski kinoteki
V lončarskem ateljeju SEM se bomo spremenili v morska bitja. Iz gline bomo izdelali plavuti in drugo potapljaško opremo ter nakit, ki bo upodabljal morska bitja in zaklade z dna morja. Kot pravi lončarji pa si bomo na vretenu izdelali tudi posodo. Izdelke bomo zadnji dan, ob slovesu, reciklirali v Eko vodnjaku spominov. Popoldne pa bo potekalo v znamenju filma. Vstopili bomo v zakulisje kina: v projekcijsko kabino in kinodvorano. Medij, ki se je v zadnjih desetletjih preselil v digitalni svet, bomo spoznavali v njegovi prvotni, analogni obliki – na filmskem traku. Na 16 mm projektorju si bomo ogledali kratke animirane filme ter si iz odrezkov filmskega traku ustvarili svojo lastno filmsko kreacijo. To si bomo ogledali na velikem platnu kinodvorane.
2. dan : Torek v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (NMS)
Vse se bo vrtelo okoli fotografije in fotografiranja. Se lahko tudi mi prelevimo v prave mojstre fotografije? Na delavnici se bomo spoznali z zgodovino in razvojem fotografije skozi zadnji dve stoletji njenega obstoja. Pogledali in dotaknili (z belimi rokavicami!) se bomo pravih muzejskih fotoaparatov. Naučili se bomo tehnik fotografiranja,  tako da bodo tvoje fotografije in sebki prave mojstrovine. Zanimivo in poučno bo.
3. dan: Sreda v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM)
To ni navaden muzej! Ima velikanska vhodna vrata, poševne stene, nekatere umetnine se gibajo, slike in kipi so nenavadnih oblik, na razstavi pa lahko najdemo zanimive umetniške instalacije! Sodobna umetnost vse obrne na glavo, želi se osvoboditi ustaljenih pravil in delovati svobodno in kreativno. Na delavnicah bomo po jutranji telovadbi in ogledu muzeja skupaj ustvarjali in animirali v duhu sodobne umetnosti.
4. dan: Četrtek v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM)
Na potovanju med muzejskimi predmeti bomo raziskovali in odkrivali naš širni svet. Spoznavali bomo šege in navade, oblačila, hrano in izvedeli marsikaj zanimivega o življenju različnih ljudstev. Ali bo pot nevarna? Le kaj bomo vzeli s seboj na potovanje? Zagotovo je, da se bomo na poti zabavali. Velik del našega druženja bo namenjen ustvarjanju, ki ga bomo povezali z igrami.
5. dan: Petek zadnji dan Počitniškega tedna
Družili se bomo na skupnem 3M dnevu v vseh treh muzejih in pripravljali razstave za zaključno prireditev s starši in prijatelji.

Prijave za Počitniški 3M so možne le za cel teden! Zbiramo jih do zapolnitve mest oz. teden dni pred izvedbo termina.

Družili se bomo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 12. letom. Teden vključuje pet celodnevnih aktivnosti s kosilom.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile. Zaradi ukrepov za zajezitev Covid -19 bo program sledil smernicam Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport ter Higienskim priporočilom za izvajanje pouka v osnovni šoli. V primeru nemožnosti varnega izvajanja predvidenega programa zaradi poostrenih razmer v zvezi z epidemijo Covid – 19 bo počitniški teden odpovedan!

Število otrok je omejeno, lahko pa tudi odpade tudi zaradi premajhnega števila prijav.
Cena tedenskega programa je 120 EUR (10% popust za otroke iz iste družine).

Prijave in dodatne informacije:
Slovenski etnografski muzej, blagajna@etno-muzej.si; 01 3008 745
Sonja Kogej Rus, sonja.kogej-rus@etno-muzej.si
Špela Regulj, spela.regulj@etno-muzej.si

EKIPA POČITNIŠKEGA 3M SE VESELI, DA BOSTE Z NAMI PREŽIVELI USTVARJALNI TEDEN!

POČITNIŠKI 3M POČITNIŠKI 3M POČITNIŠKI 3M POČITNIŠKI 3M