Slovenski etnografski muzej

Yakshi
Datum objave 
7. maj 2021
Kontakt 

Kanika Gupta, aktivistka v rezidenci: spletni pred-program

V letu 2021 bo Slovenski etnografski muzej gostil Kaniko Gupta, umetnostno zgodovinarko, aktivistko in umetnico iz New Delhija, Indija, ki bo v Ljubljani na rezidenci v okviru projekta Taking Care. Zaradi pandemije covid-19 smo rezidenco že dvakrat prestavili, zato vas še pred prihodom rezidentke vabimo na tri spletne dogodke v njeni družbi.  

Slovenski etnografski muzej sodeluje v projektu Taking Care. Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi, ki se posveča vprašanjem zunajevropskih etnografskih zbirk v povezavi s podnebnimi spremembami. Projekt poudarja staroselska znanja, vrednote in prakse za zamišljanje bolj trajnostnih in pravičnih prihodnosti. V okviru projekta bo muzej v rezidenci gostil umetnostno zgodovinarko Kaniko Gupta (rojena 1987, New Delhi), ki v svojem raziskovanju osvetljuje starodavna znanja, ki jih hranijo indijske muzejske zbirke, ter razkriva njihov pomen za soočanje z globalnimi okoljskimi izzivi.

Spletni pred-program:

Četrtek, 13. maja 2021, 11:00 CEST; 14:30 IST
Taking Care: spletni pogovor s Kaniko Gupta
Umetnostna zgodovinarka Kanika Gupta, aktivistka v rezidenci v Slovenskem etnografskem muzeju, bo predstavila svoja dosedanja raziskovanja in ideje v okviru rezidence. Pri tem bo poudarila še zlasti svoji avtorski deli – umetniški performans in dokumentarni film. Predstavila bo tudi svoje predhodno sodelovanje z muzejem, ki je potekalo leta 2018, ko je raziskovala muzejsko indijsko zbirko. Zbirko sestavljajo številni plakati, ustvarjeni v Indiji v začetku 20. stoletja. Kanika Gupta bo osvetlila številne pomene te zbirke in plakate umestila v tedanji zgodovinski kontekst.
Pogovor bo vodila Tina Palaić, antropologinja in muzejska kustosinja ter nacionalna koordinatorka projekta Taking Care.

Spletni dogodek na platformi Zoom
Meeting ID: 942 8410 1193; Passcode: 344119
https://zoom.us/j/94284101193?pwd=S0xPR01VSkFMb2t5YXhrTFNIYXZ6dz09

Torek, 25. maja 2021, 11:00 CEST; 14:30 IST
Spletno predavanje: Ženska in drevo: starodavni indijski motiv
Kanika Gupta, aktivistka v rezidenci v Slovenskem etnografskem muzeju, bo predstavila svoje raziskovanje enega od najbolj razširjenih starodavnih indijskih motivov, motiva o ženski in drevesu, kot ga lahko spoznavamo skozi zgodnje kamnite kipe iz obdobja od 2. stoletja pred našim štetjem do 2. stoletja našega štetja. Nekatere od teh podob so bile v skladu z napisi na kipih opredeljene kot naravno božanstvo, imenovano Yakshi. Kljub temu identiteta in etos kulta Yakshi ter motiv ženske z drevesom ostajata nejasna. V predavanju bo Kanika Gupta orisala starodavne indijske mite, ki omenjajo drevesne boginje in Yakshi, ter poskusila pojasniti povezave, ki so jih starodavne indijske skupnosti vzpostavljale z naravo in gozdovi, ki so jih naseljevale. To božanstvo so si prilastile vse tri starodavne indijske religije: džainizem, budizem in brahmanizem. Zakaj je bilo tem religijam pomembneje vključiti to božanstvo, namesto da bi ga preprosto izbrisale? Kaj nam te podobe in miti sporočajo?
Starodavni načini bivanja po vsem svetu kažejo, da je za ljudi možno, da živijo v sozvočju z naravo in ne proti njej; zgodovina nam razkriva, da je preživetje človeka pravzaprav odvisno od njegovega dopolnjevanja namesto zoperstavljanja naravnemu okolju. Drevesno božanstvo je manifestacija ene od teh realnosti, ki je nekoč obstajala in se preoblikovala v rokah teh, ki so si podredili naravo in se je svet odmaknil od svojih zemeljskih korenin. Ali se lahko iz teh starodavnih načinov bivanja kaj naučimo? Morda veliko, a le, če smo pripravljeni pustiti ob strani svojo nastopaško tehnološko arogantnost.
Dogodek bo moderirala Tina Palaić, antropologinja in muzejska kustosinja ter nacionalna koordinatorka projekta Taking Care.

Spletni dogodek na platformi Zoom
Meeting ID: 971 6569 3688; Passcode: 601084
https://zoom.us/j/97165693688?pwd=bGRlMHZDZXFYYmVZbms2QWlzdkhHQT09

Torek, 1. junija 2021, 11:00 CEST; 14:30 IST
Bilo je spomladi: dokumentarni film Kanike Gupta
Pridružite se nam na predpremieri filma! Udeležba je omejena na 30 ljudi.
Verjamemo, da živimo v najboljših časih, odkar obstaja človeštvo. Razlog za to so tehnologije, ki so nam na voljo. Pa je res tako? Živimo v dobi betona in cementa, v kateri sta svež zrak in voda dostopna le redkim na planetu. Večina ljudi, še posebej tisti, ki živijo v urbanih centrih, meni, da so privilegirani, a resnica je, da živimo v majhnih stanovanjih in v okoljih s pogosto zelo visoko stopnjo zvočnega onesnaženja ter onesnaženosti vode in zraka.
V zadnjem času smo priča porastu gradbenih aktivnosti po vsem svetu, ki vključujejo nebotičnike, nadvoze, stanovanja in jezove, vse za ceno krčenja gozdov in pogosto tudi izrinjanja skupnosti, ki so v teh gozdovih živeli tisočletja. Uničujoče spremembe so postale trend tudi v grajenih urbanih prostorih, kjer so ogrožena drevesa, nasadi in vrtovi v zameno za večnadstropne hiše, ki vrtov več ne potrebujejo. Ta film pripoveduje o eni izmed takšnih hiš, ki je ostala brez zelenih površin, ki sta jih nadomestila cement in beton. Na žalost je to realnost mnogih urbanih prostorov v današnji Indiji.
Po filmu bo možnost za vaša vprašanja. Diskusijo bo moderirala Tina Palaić, antropologinja in muzejska kustosinja ter nacionalna koordinatorka projekta Taking Care.

Spletni dogodek na platformi Zoom
Meeting ID: 939 9927 3052; Passcode: 505107
https://zoom.us/j/93999273052?pwd=OGF1eGFqTHQ4OXI0SmxvS0JKWnJtdz09
* Število udeležencev je omejeno na 30. Prosimo, da se registrirate na elektronski naslov tina.palaic@etno-muzej.si (navedite ime, s katerim se boste prijavili v Zoom).

O Kaniki Gupta
Kanika Gupta (rojena 1987, New Delhi) je umetnostna zgodovinarka, plesalka in filmska ustvarjalka. Magistrirala je iz umetnostne zgodovine na Oddelku za likovno umetnost Univerze Maharaja Sayajirao, Baroda, Gujarat, in doktorirala na Univerzi Jawaharlal Nehru v New Delhiju na temo starodavnega indijskega motiva ženske in drevesa. Je avtorica knjige Lupadakhe – Unknown Master Sculptors of Ancient India (2019) ter številnih znanstvenih prispevkov na temo starodavnega indijskega kiparstva, slikarstva, estetike in mitologije.
Sodelovala je pri več raziskovalnih projektih, med njimi so pridobivanje in dokumentiranje osebnih zbirk Ananda Coomaraswamyja and Kapile Vatsyayan za Kulturne arhive Nacionalnega centra za umetnosti Indira Gandhi v New Delhiju, asistirala pa je tudi profesorju Deepaku Kannalu pri pripravi vsebine za 35 modulov predmeta Zgodovina indijskega kiparstva za spletni podiplomski seminar na Univerzi Grants Commission indijske vlade.
Je gostujoča predavateljica na Nacionalnem institutu za umetnost v Ahmedabadu in Kurukshetri ter na drugih indijskih univerzah.

Sofinancira Evropska unija v programu Ustvarjalna Evropa.

Kanika GuptaSliko so pridobili slovenski misijonarji v bengalskem misijonu v 30. letih 20. stoletja. Danes je del indijsko-bengalske zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju. / This print was collected by the Slovene missionaries in the Bengal mission in the 1930's, and is part of the Indian-Bengal collection in the Slovene Ethnographic Museum.