Slovenski etnografski muzej

Prejemnice nagrade. Foto: Andreja Matijevc

Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora

Slovenski etnografski muzej je prejemnik ICOM nagrade za leto 2021 v kategoriji za mednarodno prepoznavne projekte. Prejemnice nagrade za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, so uspešna ženska ekipa: dr. Tanja Roženbergar (vodja projekta), dr. Mojca Marija Terčelj (avtorica razstave), Danijela Grgić (celostna podoba in oblikovanje) in mag. Jasna Kralj Pavlovec (postavitev in arhitektura razstave). Čestitamo!

Utemeljitev komisije:
"Razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju (od 20. aprila 2021 do 2. januarja 2022) predstavlja ključna dela dr. Branislave Sušnik in njene odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbi o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane. Temelj razstavnega projekta ob vključevanju institucij iz Evropske unije in Latinske Amerike je bilo sodelovanje med Slovenskim etnografskim muzejem in Etnografskim muzejem »dr. Andrés Barbero« v Asunciónu v Paragvaju.

Celoten razstavni projekt je bil zasnovan v skladu s sodobnimi muzeološkimi načeli, s poudarkom na digitalni dostopnosti ob odprtju in upoštevanju pomembnosti spletne dosegljivosti v trenutni (post)koronski situaciji ter mednarodnem sodelovanju. Pri rokovanju z vsebino je sledil načelom ICOM-ove etike in sprožal obširen dialog na družbenem, strokovnem, raziskovalnem, znanstvenem in diplomatskem področju. Razstava in obrazstavni program obiskovalce nagovarjata na več ravneh, prilagojeno različnim starostnim in strokovnim skupinam. Pomemben doprinos sodelovanja je v digitalizaciji gradiva in oblikovanju nove zbirke digitalnih podatkov.

Zaradi svoje posebnosti je bil projekt umeščen v mrežo prireditev ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik tako v Sloveniji kot Paragvaju. Pomemben element mednarodnega povezovanja je zavzemanje za ohranjanje kulturnih razlik in vzpodbujanje univerzalne odgovornosti za dediščino. Projekt na mednarodni ravni odpira vprašanje ohranjanja kulture staroselskih ljudstev Paragvaja ter okoljevarstvene problematike in obiskovalce nagovarja k razmisleku o univerzalnih izzivih sodobne civilizacije in sveta. S tem uresničuje pomembno vlogo muzejev pri opozarjanju na okoljske spremembe in v odnosu do muzejskih predmetov iz drugih kontinentov.

Slovenskemu etnografskemu muzeju za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki je nastajal pod vodstvom dr. Tanje Roženbergar, ICOM Slovenija podeli nagrado v kategoriji mednarodno prepoznavnih projektov."

Iskrene čestitke tudi ekipi UGM l Umetnostna galerija Maribor za nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM teme, ki so jo prejeli za projekt EKO 8 Mednarodni trienale umetnost in okolje, Pismo za prihodnost.

Utemeljitev nagradePrejemnice nagrade. Foto: Andreja MatijevcGovor dr. Tanje Roženbergar na podelitvi nagrade v Brežicah. Foto: Andreja Matijevc  Podelitev nagrade na sprejemu v Brežicah. Foto: Andreja Matijevc Nagrado ICOM Slovenija za mednarodno prepoznavne projekte prejme SEM za projekt La Doctora