Slovenski etnografski muzej

Swich logo

Umetniški performans z naslovom in the back of your head (an incantation)

Vizualna umetnica Bianca Baldi je v času dvomesečne umetniške rezidence v Slovenskem etnografskem muzeju pripravila svojo interpretacijo izbranih muzejskih zbirk.

V aprilu in maju 2016 je raziskovala afriške zbirke muzeja, pri čemer sta jo najbolj pritegnili zbirki Antona Codellija in Lea Poljanca iz Toga (1914). Prva je zbirka tehničnih fotografij, ki prikazujejo gradnjo prve radiotelegrafske postaje za brezžično komunikacijo med nemško kolonijo Togo v zahodni Afriki in Nemčijo. Druga je zbirka nenavadnih islamskih talismanov, ki s svojo mitološko arhitekturo ujamejo zle duhove.

V času njene rezidence v muzeju je Bianca pričela povezovati ti povsem različni zbirki muzealij z namenom premisleka o področju komunikacije kot še enega od nevidnih orodij imperializma. V drugem delu njene rezidence v septembru 2016 je ustvarila svoje zaključno delo - umetniški performans z naslovom in the back of your head (an incantation). O performansu je zapisala:

eyes in the back of your head (an incantation) uporablja površino podobe kot pot z namenom vzpostavljanja iskanja skozi mitološko arhitekturo, kar ustvarja napetosti med prostorom, zemljevidom in ozemljem na sliki.

Umetniški performans Biance Baldi bo v torek, 4. oktobra 2016, ob 18. uri v upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja. Performans je zaključni dogodek umetniške rezidence v sklopu projekta SWICH, v katerem sodeluje deset evropskih etnoloških muzejev, sofinancira pa ga program Ustvarjalna Evropa.