Slovenski etnografski muzej

Nabiralništvo, lov in ribolov

Avdiovizualije na stalni razstavi Med naravo in kulturo

Nabiralništvo, lov in ribolov
Strokovna sodelavka mag. Polona Sketelj, realizacija Nadja Valentinčič Furlan, SEM, 2004/7, DVD, 9'40".

Steljeraja leta 1962
Srednje, 1962. Odlomek iz filma Človek iz Srednjega/L'Uomo di Stregna, režiserja in snemalca Paola Rojattija iz leta 1963, ki so ga z 8 mm nemega čb filma v Študijskem centru Nediža leta 2006 presneli v digitalno obliko in v sodelovanju s Kulturnim društvom Ivan Trinko in Kinoateljejem izdali novo verzijo filma z istim imenom na DVD nosilcu.

Trije domačini iz Srednjega grabijo listje, spravijo ga v žbrinco in odnesejo domov.

Steljeraja leta 2006
Prelože, 2006. Kamera Boris Poropat, originalno gradivo na Hi8 formatu hrani avtor.

Francka Mljač iz Prelož na Krasu pokosi suho travo, pograbi listje v posebne koše in jih naloži na traktor.

Polšji Lov
Loška dolina, 2001. (Brez naslova), kamera Franci Korošec, produkcija Studio Proteus, originalni posnetki na Betacam formatu niso več ohranjeni, VHS kopija je ohranjena v Notranjskem muzeju v Postojni.

Polharja nastavita dve dvojni pasti na vzmet (škrinci), kasneje pobereta ujete polhe.

Ribolov na Cerkniškem jezeru
Cerkniško jezero, 1948. Zmontirano iz gradiva z naslovom Cerkniško jezero, kamera Milan Kumar in Viki Pogačar, produkcija Triglav film, 35 film, hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Ribolov s čolnom in mrežo.

Načini ribolova na Cerkniškem jezeru
Cerkniško jezero, 1996. Odlomki iz filma Ribolov na Cerkniškem jezeru, avtor Naško Križnar, produkcija Avdiovizualni laboratorij ZRC SAZU, posnetki na Hi8 formatu so shranjeni v Zbirki vizualne dokumentacije Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU.

Vaščani Dolenjega jezera prikazujejo način ribolova na ščuke s košem, sakom in ostjo. Prvi način so na Cerkniško jezero prinesli vojni ujetniki iz Rusije po prvi svetovni vojni.

Ribolov v Piranskem zalivu
Piran, 1958. Odlomek iz filma Morje je dobro, scenarij in režija Jože Bevc, kamera Ivan Marinček, montaža Jane Kavčič, produkcija Viba film, 35 mm film hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Ribolov cipljev z obkrožanjem jate z mrežami.