Slovenski etnografski muzej

Novo odprta Plečnikova Lectarija leta 2004 ob odprtju razstavne hiše SEM, Foto: Dokumentacija SEM
Datum objave 
7. april 2022

22 let Plečnikove Lectarije v Slovenskem etnografskem muzeju

Oprema muzejske trgovine Lectarije je nastala v letih 1939/1940. Po naročilu medičarja in svečarja Jakoba Krbavčiča in njegove žene Henriete jo je izdelal eden največjih slovenskih arhitektov Jože Plečnik.

Ta je znal razbrati tudi v navidez skromnih svečarskih, medičarskih in lectarskih izdelkih ter drugih izdelkih slovenske ljudske obrti mojstrstvo oblike in lepoto materiala ter njuno skladnost. Leta 1940, dve leti po odprtju trgovine na Kongresnem trgu v središču Ljubljane, so časopisi Lectarijo označili kot najlepši lokal na Balkanu.

V šestih desetletjih je Lectarija doživljala vzpone in padce, nato pa sta jo zadnja lastnika, zakonca Rok in Agata Freyer, leta 2000 podarila Slovenskemu etnografskemu muzeju, da bi jo zaščitila pred nadaljnjim propadanjem.

Oprema Lectarije je bila med letoma 2000 in 2004 s temeljitimi strokovnimi restavratorskimi posegi povrnjena v prvotno stanje in je bila kot rekonstrukcija nekdanje trgovine umeščena v novo razstavno hišo SEM.

Odprta za javnost je bila leta 2004, kjer je do lanskega septembra živela dvojno življenje – kot muzealija in obenem kot muzejska trgovina.  

Kot muzejska trgovina je kar 17 let nudila izdelke domače in umetnostne obrti, izdelke vezane na naše razstave in replike muzejskih predmetov, izdelke muzejskega tkalskega in lončarskega ateljeja ter izdelke oblikovalcev, ki so vešči v prepletanju dediščine in sodobnega dizajna.

Julija 2021 so bila izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine. Čeprav so nekatera Plečnikova dela v javnosti morda bolj prepoznavna, pa si tudi Lectarija zasluži svoje stalno mesto v družbi Plečnikovih mojstrovin.

Ideja, da bi bila Lectarija umeščena v Slovenski etnografski muzej kot stalna postavitev, ki je tlela že dlje časa, bo tako v letu, ko obeležujemo 150-letnico Plečnikovega rojstva, uresničena.

Trenutno pospešeno potekajo dela za ponovno postavitev Lectarije, njeno odprtje pa napovedujemo za konec maja 2022!

FOTO: Dokumentacija SEM, 2004 - 2022

#naprejvpreteklost #plečnikvmuzeju

Znamenita spirala, nameščena v vitrinskem delu, je del opreme Lectarije. Foto: Dokumentacija SEM, 2017Del prodajne ponudbe v Lectariji so bili tudi izdelki, vezani na razstave SEM in replike muzejskih predmetov. Foto: Dokumentacija SEM, 2009Veliki lestenec Lectarije, detajl. Foto: Blaž Verbič, 2021.Kar kar 17 let je ponudba Lectarije obsegala tudi izdelke domače in umetnostne obrti, med drugim tudi svečarske in medičarske izdelke. Foto: Dokumentacija SEM, 2007Ob posebnih priložnostih se je prodajna ponudba iz Lectarije preselila tudi pred njo. Foto: Dokumentacija SEM, 2011Lectarija, detajl. Foto: Blaž Verbič, 2021Kot muzealija in kot muzejska trgovina je Lectarija v SEM živela dvojno življenje. Foto: Blaž Zupančič, 2021Sejem pred Lectarijo. Foto: Dokumentacija SEM, 2011Izpraznjena Lectarija septembra 2021, tik pred podrtjem in selitvijo na novo lokacijo v razstavišču SEM. Foto: Blaž Verbič, 2021Nova podoba Lectarije že nastaja v 1. nadstropju razstavne hiše SEM. Njeno odprtje napovedujemo za konec maja 2022! Foto: Dokumentacija SEM, 2022Lectarija na Kongresnem trgu 5, foto: hrani Dokumentacija SEMTrgovino sta v najetem prostoru na Kongresnem trgu 5 leta 1940 odprla Henrieta Krbavčič in Robert Freyer. Imenovala se je Lectarija. Prodajala sta lectarske, medičarske in svečarske izdelke Krbavčičeve delavnice, ribniško in prekmursko lončenino, idrijske in lepoglavske čipke, belokranjske vezenine, lesene stružene in poslikane krožnike, sklede, šatulje in skrinje ter kroparske kovaške izdelke. Za trgovino pa so nastajali tudi svečniki, jaslice, božična drevesca, podstavki za pirhe, šatulje ...