Subscribe to RSS - #naprejvpreteklost

Slovenski etnografski muzej

#naprejvpreteklost

Vodna os Plečnikove Ljubljane na fotografijah Petra Nagliča
SEM hrani preko 10.000 digitaliziranih fotografij amaterskega fotografa Petra Nagliča, njihovo uporabo je omogočil njegov vnuk Matjaž Šporar. V množici fotografij so še posebej zanimive tiste, ki...
Pogled v zakulisje nastajanja stalne postavitve Plečnikove Lectarije
Ker je Lectarija pod budnim očesom restavratorjev v SEM bila prenovljena med letom 2000 in 2004, pred tokratno postavitvijo niso potrebni večji restavratorski posegi, gre le za premontažo, čiščenje...
Novo odprta Plečnikova Lectarija leta 2004 ob odprtju razstavne hiše SEM, Foto: Dokumentacija SEM
Oprema muzejske trgovine Lectarije je nastala v letih 1939/1940. Po naročilu medičarja in svečarja Jakoba Krbavčiča in njegove žene Henriete jo je izdelal eden največjih slovenskih arhitektov Jože...
dr. Tanja Roženbergar
Z veseljem napovedujemo novo stalno razstavo, ki jo bo SEM odprl konec maja 2022! Več o projektu je povedala dr. Tanja Roženbergar, avtorica razstave. Video Ob tej priložnosti se ponovno zahvaljujemo...
Tromostovje. Foto: Vekoslav Kramarič
Naprej v preteklost 2022
V fototeki SEM hranimo zbirko Vekoslava Kramariča, ki je ena pomembnejših fotografskih zbirk SEM. Obsega okoli 4.000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov...
Gasparijeve božično-novoletne voščilnice
V dokumentaciji Slovenskega etnografskega muzeja hranimo številne razglednice in voščilnice in med njimi prav gotovo pomembno mesto zasedajo voščilnice Maksima Gasparija, ki je bil med letoma 1929 in...
Igrače med spominom in navdihom
V predprazničnem času SEM v svojem sveže urejenem protoru v pritličju razstavne hiše predstavlja izbrane igrače iz novo urejene zbirke, ki jo hrani. Ta obsega okoli 1000 igrač iz druge polovice 20...
Trgovina SEM
Pred nekaj dnevi je svoja vrata odprla nova TRGOVINA SEM, sodobna prodajalna slovenskih rokodelskih, obrtniških in oblikovalskih izdelkov. Najdete jo v pritličju muzeja. Je sprejemno - galerijski...
Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN
Nastanek in pripravo razstave, njeno odprtje in utrinke z razstave smo zabeležili za vas. Vabljeni v SEM in k ogledu razstave v živo - tu slovenska ljudska umetnost sreča globalno ljudsko umetnost...
Spoznajte Malega mojstra, radovednega in ustvarjalnega junaka, ki domuje v SEM
V prenovljenih prostorih pritličja muzeja je našel prostor za svojo delavnico PRI MALEM MOJSTRU. Tu otroke navdušuje za spoznavanje dediščine, ustvarjanje in osvajanje različnih znanj, predvsem...
Prodaja smrek, Kongresni trg, Ljubljana, obdobje pred 2. svetovno vojno, fotograf neznan
Božično drevo, z okraski in svečkami okrašena jelka ali smreka, se je uveljavilo od konca 19. stoletja v katoliških deželah po Evropi. Sprva so jih postavljali zimzelene, neokrašene zunaj ob hiši ali...