Slovenski etnografski muzej

Zgornji del obleke pred restavriranjem (foto: Jožica Mandelj Novak)

Restavriranje ženske meščanske obleke

Dvodelna ženska meščanska obleka s konca 19. oz. začetka 20. stoletja sestoji iz krila in bluze.

Krilo je sešito iz treh pol in zvonastega roba, bluza pa je kratka in sestavljena iz več plasti. Zunanji del je iz enake tkanine kot krilo, notranji pa je sestavljen iz bombažne podloge in svilene medvloge. Bluzo prekriva čipkasto ogrinjalo, enaka čipka je tudi na rokavih od zapestja do komolca. Iz načina zapenjanja se vidi, da je imela bluza tudi plastron, vendar se ni ohranil.

Vidni deli bluze so bili dokaj celi, svilena medvloga pa je bila močno strgana, na nekaterih mestih je že odpadla. Precej strgana je bila tudi čipka na rokavih. Obleka je bila zelo umazana, še posebej spodnji del dolgega krila.

Krilo smo v pralnem bazenu preprosto oprali in posušili s hladnim fenom. Precej zahtevnejša je bila bluza, saj smo pred pranjem morali ločiti svetlo čipko od vinsko rdeče osnovne tkanine, da se barva ne bi razlila. Sledilo je zamudno restavriranje posameznih delov, zlasti močno strgane medvloge in čipke z rokavov, in na koncu ponovno sestavljanje bluze. Ker o plastronu ne vemo drugega kot to, da je bil, smo izdelali le shematično rekonstrukcijo v nevtralni barvi.

Obleka je razstavljena na razstavi Med naravo in kulturo.

Ana Motnikar, restavrirala Jožica Mandelj Novak

Pranje vsakega dela obleke posebej (foto: Jožica Mandelj Novak)Utrjevanje strgane svile s pobarvanim svilenim krepelinom (foto: Jožica Mandelj Novak)Ponovno sestavljanje opranih delov (foto: Jožica Mandelj Novak)Izdelava shematičnega plastrona (foto: Jožica Mandelj Novak)