Slovenski etnografski muzej

Osebni predmeti Petra Bossmana iz razstave Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov, Slovenski etnografski muzej, 2017. Vir: Dokumentacija SEM.
Kaj 
Pogovor
Kje 
Spletna stran SEM
Kdaj 
sreda, 10. februar 2021 - 11:00
Trajanje 
1 ura
Kontakt 

So muzeji (lahko) prostori preseganja rasizmov?, spletni dogodek

Muzeji so pomembni skrbniki materialne, družbene in duhovne dediščine, ki s svojim delovanjem pomagajo pri razumevanju preteklosti in sedanjosti ter zamišljanju prihodnosti.

Pri uresničevanju svojega poslanstva se odzivajo na družbeno dogajanje in ga s tem sooblikujejo. Mednarodni muzejski svet ICOM je ob globalnih protirasističnih protestih junija lani pozval muzeje k prepoznavanju svoje odgovornosti in dolžnosti pri zavzemanju za družbeno pravičnost in enakost. Muzeji niso nevtralne institucije, zato naj bi po zapisu ICOM-a poleg naslavljanja rasizma v družbi v tej luči preizprašali tudi svoje delovanje. S sogovornikoma dr. Aleksandro Berberih Slana in mag. Ralfom Čeplakom Mencinom bomo osvetlili možnosti delovanja muzejev za preseganje rasizmov in njihovega prispevka k večji družbeni pravičnosti.

Dr. Aleksandra Berberih-Slana je profesorica angleškega jezika s književnostjo in doktorica zgodovine. Leta 2015 je postala predsednica predsedstva Skupnosti muzejev Slovenije, leta 2019 pa članica upravnega odbora NEMO – Network of European Museum Organisations. Od leta 2006 vodi Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki je pod njenim vodstvom postal prodoren predvsem na področju prizadevanja za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, njihovi programi pa se pogosto ukvarjajo z vprašanji spoštovanja različnosti in sprejemanja drugačnosti. Prizadeva si, da se glas slovenskih muzejev sliši doma in v tujini.

Mag. Ralf Čeplak Mencin, muzejski svetnik, je kustos za muzejske zbirke iz Azije, Oceanije in Avstralije v Slovenskem etnografskem muzeju. Od leta 2019 je predsednik Mednarodnega komiteja za etnografske muzeje in zbirke (ICME) pri svetovni muzejski organizaciji Mednarodni muzejski svet (ICOM). ICME se med drugim posveča aktualnim izzivom pri interpretaciji zunajevropskih etnoloških zbirk.

Spletna povezava: Platforma Zoom – ID: 938 7811 7571, geslo: 124404
https://zoom.us/j/93878117571?pwd=QWVEbmkrVzRmUUdmNlEvcDNEWUZHQT09

Sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa

Napovedujemo:

Rasizem v medijih in izobraževalnem sistemu, spletni dogodek
četrtek, 11. februar 2021 ob 11:00