Slovenski etnografski muzej

Kvačkan amulet: Moč pogleda, delavnica za odrasle
Kje 
Razstavna hiša
Kdaj 
četrtek, 18. april 2024 - 17:30
Trajanje 
2 uri
Kontakt 
386 (0) 1 300 87 45
Cena 
Prost vstop!

[RAZPRODANO] Kvačkan amulet: Moč pogleda, delavnica za odrasle

Prijazno vabljeni v SEM na delavnico izdelovanja kvačkanih amuletov, ki jo bosta vodili Aslı Sezgin in Ayşe Baloğlu, turški tekstilni ustvarjalki, ki sedaj živita in delujeta v Ljubljani. S svojim bogatim znanjem in izkušnjami na področju tekstilnih ročnih del bosta udeležencem delavnice nudili dragocene vpoglede in navdih. Delavnica je namenjena odraslim, z ali brez predznanja tehnike kvačkanja.

Amuleti v obliki očesa predstavljajo moč pogleda in zaščito pred zlimi silami, kar je tradicija, ki sega že tisočletja nazaj in je prisotna v mnogih kulturah, predvsem na območju Sredozemlja. Predmet, na katerem je upodobljeno oko, naj bi ulovil vso negativno energijo in jo izničil, zato se ga uporablja predvsem v povezavi z zdravilstvom ter kot talisman za zaščito in blagostanje. Čeprav se danes predmeti z motivom modrega očesa lahko izdelujejo iz različnih sodobnih materialov ter se pojavljajo v obliki nakita in predmetov za dom, v Turčiji še vedno prevladuje tradicija uporabe steklenih obeskov z motivom modrega očesa. Posebej je prepoznavna vas Nazarköy, ki se nahaja vzhodno od Izmira, kjer ti čarobni predmeti še vedno nastajajo ročno po starodavnih postopkih.

V okviru delavnice bomo izdelali svoje magično oko v sodobni interpretaciji kvačkane denarnice. Skozi voden proces bodo udeleženci imeli priložnost ustvariti svoj lasten, edinstven amulet, izbran v barvah, ki najbolje odražajo njihovo osebnostno in čustveno stanje. Ta individualni amulet bo postopoma postal zvest spremljevalec vsakdana, simbolizirajoč zaščito, notranji mir in blagostanje.

Delavnica je del partnerskega projekta Migrantour: Poti in vezi, ki ga vodi društvo Terra Vera v sodelovanju s partnerjem zavodom Oloop, zavodom Škrateljc ter Oddelkom za umetnost, oblikovanje in gledališče OsloMet. Projekt je financiran iz sredstev Finančnega mehanizma EGP in Norveške/ ACF Slovenija.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, potrebna je prijava na: blagajna@etno-muzej.si.