Slovenski etnografski muzej

Kdaj 
ponedeljek, 18. maj 2009 - 10:00
Trajanje 
8 ur

Mednarodni muzejski dan 2009

mednarodni muzejski dan

ponedeljek, 18. maj 2009 od 10.00 – 18.00 ure

Dan odprtih vrat: razstave, tkalski in lončarski atelje SEM, muzejska trgovina Lectarija,…

10.00: Odprtje Dnevov etnografskega filma v SEM

15.00 – 18.00: Kraški popoldan
Gradnja pastirske hiše (B. Čok), predstavitev knjige Trideseta leta v Povirju (V. Tavčar) in razstava fotografij kraških hiš (J. Zafred) v Kavarni SEM.

Tema letošnjega Mednarodnega muzejskega dne je Muzeji in turizem. Stavbna dediščina, v katero sodijo tudi kraške pastirske hiške, je predmet tako etnološke strokovne obravnave kot tudi turistične promocije. Delcu prizadevanj je zato posvečeno tudi letošnje dogajanje v parku pred SEM, na dan, ko praznujejo vsi svetovni muzeji.

Pastirske hiške na Krasu

Na Krasu je še okrog 500 pastirskih hišk, ki so ljudem služile kot zavetje pred pripeko, ostro burjo, mrzlim dežjem.
Ker se Kras – zaradi pogozdovanja v prejšnjih časih in opuščanja živinoreje – zelo hitro zarašča in spreminja svojo podobo, se izgubljajo tudi ta kamnita zavetišča, ki so jih ljudje gradili ob pašnikih, njivah in vinogradih. Na celotnem Krasu – od Matarskega podolja pod Slavnikom do Komna in Doberdoba - so grajena na enaki osnovi: večinoma kvadratni tloris se končuje z okroglo kupolo.
Umetnost zidave je zlasti v “velbanju”, v pomikanju vsake kamnite plošče bolj proti središču. Nekatere hiške so – izpričano – stare tudi več sto let. Na zgornjem Krasu, vse do Sežane, se taka kamnita zavetišča imenujejo “Hiške”, na Lokavskem, kjer jih je na določenem prostoru največ – Boris Čok iz Lokve jih je naštel in popisal kar 54 ! – jih imenujejo “šiške”, pod Slavnikom pa jim pravijo “kuće”.

V sosednji hrvaški Istri so to “kažuni”. Nekatere med njimi so prav umetniško grajene in izdelane z visoko mero stavbne estetike, kar seveda bogati kraško kulturno krajino. Pastirsko hiško zna graditi le še malo ljudi – Boris Čok iz Lokve jo zna!

Pred Slovenskim etnografskim muzejem, na praznik Mednarodnega muzejskega dne, bo zgrajena in razstavljena prav takšna pastirska hiška, zgradila jo bosta Boris in Tim Čok iz Lokve.

Razstava fotografij Jožice Zafred
KAVARNA SEM
Pastirske hiške, kot smo jih nekoliko poetično poimenovali, so danes skrite očem obiskovalca Krasa, ki le tu pa tam lahko naleti na kakšno, pa še ta je večinoma zaraščena. Grmovje in drevje je že dodobra skrilo to nekdaj pomembno zavetišče.

Ob snemanju dokumentarnega filma “Pastirske hiške na Krasu” (scenarij in režija Jadran Sterle, TV Slovenija 2009) je samostojna umetnica Jožica Zafred iz Divače posnela vrsto prizorov, obenem pa tudi mnoge kamnite hiške ter tako ustvarila doslej največji fotografski opus teh majhnih začasnih bivališč. Imenovala ga je “Zavetja dediščine”.

Predstavitev knjige “Trideseta leta v Povirju”: V. Tavčar
Knjiga, ki jo je avtor napisal tako rekoč v enem dihu in je leta 2007 izšla v samozaložbi (ob pomoči nekaterih kraških podjetij), je pretresljiva zgodba o malem fantku Virgiliju, ki odrašča sredi borbe za življenje in v času vse večjega fašističnega terorja na Primorskem. Kot šolarček je sicer na robu vseh zgodovinskih dogodkov, a jih beleži s svojim razumom in spominom v pripoved, ki ima več kot samo avtobiografski značaj – knjiga je dragocen pričevalski dokument časa, ki ga je zaznamovala priključitev Primorske k Italiji. Avtorju je uspelo (na 500 straneh!) predstaviti vso širino vsakdanjega življenja v majhni vasici Povir pri Sežani, kjer je pasel krave, da je lahko hodil v šolo…