Slovenski etnografski muzej

Naslovnica Gormerkanske knige
Kje 
Upravna hiša
Kdaj 
sreda, 10. maj 2023 - 17:30
Trajanje 
1 ura

Gormerkanska kniga (1842-1882): Kmečka gospodarska knjiga iz Potrne/Laafelda

Prijazno vabljeni na predstavitev knjige GORMERKANSKA KNIGA (1842-1882): Kmečka gospodarska knjiga iz Potrne/Laafelda, ki bo v sredo, 10. maja 2023 ob 17.30 v Slovenskem etnografskem muzeju. Knjigo sta uredili Karin Almasy in Susanne Weitlaner.

Gormerkanska kniga je izjemno odkritje za slovensko-avstrijsko regionalno zgodovino. V to tabelarno zasnovano gospodarsko knjigo kmečkih veleposestnikov, družine Hois iz Potrne pri Radgoni, so več kot štirideset let zapisovali vse podatke o dninarjih, deklah in hlapcih, poljedelskih opravilih, obsegu letine, prodaji dobrin, vinogradništvu in čebelarstvu – in to v slovenskem jeziku. Knjiga zato nudi odličen vpogled v tedanje kmečko življenje in delovna opravila in ne nazadnje priča o močni prisotnosti slovenskega jezika severno od šele pozneje zarisane »jezikovne meje«.

Zgodovinar Hermann Kurahs iz Radgone/Bad Radkersburga, jezikoslovka Nina Zver z Univerze v Mariboru in etnologinja Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti so poslovno knjigo družine Hois osvetlili z različnih zornih kotov.

V sodelovanju z: Museum im alten Zeughaus | Muzejem v stari orožarni, Bad Radkersburg | Radgona, Pomurskim muzejem, Univerzo v Mariboru, Oddelkom za slovanske jezike in književnosti

Vabilo (pdf, 267 KB)