Slovenski etnografski muzej

Filmografija / Spomini na strica ribiča

Zbirka 
Filmografija
Spomini na strica ribiča
Klasifikacija 
Filmski zapisi
Datum 
2018
Nabrežina, zaliv Pri čupah (Italija), 2018.
Zasnova Polona Sketelj in Nadja Valentinčič Furlan, snemanje in montaža Manca Filak, produkcija Slovenski etnografski muzej, 2018, 14 minut.

Babčevi iz Nabrežine na Tržaškem so se stoletja preživljali z ribištvom in kmetijstvom. V sedemdesetih letih dvajsetega stoletja jih je sprememba zakonodaje prisilila, da se osredotočijo na eno dejavnost, zato so opustili ribištvo. Zdravko Caharija je iz nostalgije na podstrešju družinske hiše ustvaril ribiško zbirko.

Čas si je krajšal tudi z rezljanjem pomanjšanih modelov družinske čupe Marije, ki jo od leta 1947 hrani Slovenski etnografski muzej. Po njegovi smrti leta 2010 za zbirko skrbi njegov nečak Bogdan Petelin, ki mu je posvečen portretni film. V njem razkriva svoje spomine na strica Zdravka in njegovo delovanje ter svoj odnos do dragocene družinske zbirke. Film je vzporednica portretu Zdravka Caharije Babčevega Spomini nabrežinskega ribiča iz leta 2004. Oba filma (z angleškimi podnapisi) bosta vključena na razstavo Morje – naše življenje: Odstrti spomini nabrežinske ribiške družine v Slovenskem etnografskem muzeju (julij – december 2018).