Slovenski etnografski muzej

Filmografija SEM / Podbrdo bi bilo brez železnice ena zakotna vas

Podbrdo bi bilo brez železnice ena zakotna vas
Avtor 
Nadja Valentinčič
Klasifikacija 
Filmski zapisi
Datum 
1996
Baška grapa: Podbrdo, Trnik, Koritnica, Grahovo ob Bači, 1996.
Zamisel in snemanje Nadja Valentinčič, pogovore vodi Matej Kodrič, komentar in montaža Nadja Valentinčič, produkcija Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije, 1996, digitalizacija in dopolnitev filma Slovenski etnografski muzej, 2006. VHS, (DVD izdaja), 55 minut.

Pripovedi domačinov in bogato slikovno gradivo razkrivajo, kako zelo je gradnja železnice in Bohinjskega predora (1900-1906) spremenila življenje ljudi v zgornjem delu Baške grape.

Ivan Arman, Franc Čufer, Milan Dakskobler, Peter Dakskobler, Danica Felzer, Albert Manfreda, Branko Mlakar, Ivan Torkar, Janez Trojer, Jože Trojer in Janko Valentinčič osvetlijo delovanje železnice v okviru štirih državnih formacij: Avstro-ogrske monarhije, Kraljevine Italije, SFR Jugoslavije in Republike Slovenije. Gradivo je bilo posneto na 9. alpskem mladinskem raziskovalnem taboru Podbrdo 1995. Film je bil posvečen 90-letnici Bohinjske proge in dopolnjen ob njeni stoletnici. Leta 2006 so ga kot del programa Filmi na tirih v projekcijskem vagonu prikazovali na večjih železniških postajah od Jesenic do Nove Gorice ter v Sežani in Ljubljani.  Od leta 2008 je na voljo na stalni postavitvi v Jakovkni hiši v Podbrdu, ki jo je zasnoval Tolminski muzej.