Slovenski etnografski muzej

Filmografija SEM / Cerkljanski laufarji

Cerkljanski laufarji
Klasifikacija 
Filmski zapisi
Datum 
2011
Cerkno, 1956, 2005, 2009.
Zamisel in realizacija primerjalnega filma Nadja Valentinčič Furlan, uporabljeni so posnetki iz filma Lavfarji v Cerknem (raziskava in besedilo Niko Kuret, snemanje in montaža Boris Brelih, produkcija Inštitut za slovensko narodopisje pri SAZU, 1956) in novejše terensko gradivo kustodinje Nene Židov (montaža Nadja Valentinčič Furlan, produkcija SEM, 2005 in 2009), produkcija Slovenski etnografski muzej, 18 minut.

Film primerja posamezne faze laufarije leta 1956, ko so Cerkljani pustovanje znova priredili po desetletjih premora, in petdeset let kasneje.

Niko Kuret in Boris Brelih sta posnela nemi črno-beli etnografski film kot rekonstrukcijo prekinjene tradicije, novejše barvno terensko gradivo pa je posnela kustodinja za družbeno kulturo Nena Židov. Primerjalni film smo za mednarodni projekt Pust, kralj Evrope / Carnival King of Europe izdelali v štirih jezikovnih različicah. Kot del razstave z istim imenom je v letih 2011 in 2012 gostoval v muzejih partnerskih ustanov Italije, Španije, Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Bolgarije, Romunije in Poljske. Marca 2012 je bil prikazan na Dnevih etnografskega filma v Ljubljani.