Slovenski etnografski muzej

Vaje Ukrajinskega mladinskega orkestra
Datum objave 
12. april 2022
Kaj 
Blog

SEM za mir: pomoč Ukrajini

Ste te dni ob sprehodu mimo SEM slišali milozvočne melodije?

Od marca v dvorani upravne hiše namreč redno vadi Ukrajinski mladinski orkester, katerega člani so ob pričetku vojne v Ukrajini v Slovenijo prebežali s pomočjo Slovenskega mladinskega orkestra.

SEM se kot muzej "o ljudeh za ljudi" in kot muzej kultur odziva na aktualna dogajanja in obsoja vsakršno nasilje in trenutno dogajanje v Ukrajini. Med drugim se je odzval na pozive različnih skupnosti in posameznikov in nudi pomoč po svojih zmožnostih:

  • Marca je na poziv ICOM Slovenija in Skupnosti muzejev Slovenije sodeloval v akciji Predmet meseca, preko katere se je opozarjalo na grozote vojne. Izbrani predmet meseca je bila sestavljanka v steklenici (steklo, les), z zastavicama z letnicama 1914–1915 in napisom na postamentu »Spomin svetovne vojske«, ki je na ogled na razstavi Ljudska umetnost med domom in svetom.
  • V razstavni hiši si lahko v 2. nadstropju ogledate razstavo Utrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razred.
  • SEM se je odzval tudi na poziv Društva restavratorjev Slovenije ter po zmožnostih prispeval material za selitev in zaščito muzejskih predmetov za ukrajinske muzeje.
  • SEM se je povezal tudi s Slovensko-ukrajinskim kulturnim društvom Ljubljana Kyjiv pri čimbolj prijaznem in učinkovitem vključevanju v družbo ter s s Študentskim arheološkim društvom pri izvedbi delavnic za otroke, ki so nastanjeni v Logatcu.
  • V razstavni hiši lahko v obrazstavnih publikacijah iz leta 2019 preberete več o Ivanu Yakovychu Franku (1856–1916), enemu največjih ukrajinskih pisateljev, pesnikov, literarnih kritikov, političnih aktivistov, prevajalcev, novinarjev.

Mladim glasbenikom Ukrajinskega mladinskega orkestra in njihovim bližnjim lahko pomagate z donacijo.

Vaje Ukrajinskega mladinskega orkestraVaje Ukrajinskega mladinskega orkestraVaje Ukrajinskega mladinskega orkestraPredmet meseca - sestavljanka v stekleniciPredmet meseca - sestavljanka v stekleniciPredmet meseca - sestavljanka v stekleniciPublikacija Franko A-ZPublikacija Franko A-ZZahvalaUkrajinska kuhinjaUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razredUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razredUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razredUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razredUtrinki iz ukrajinskih učbenikov za 1. razred