Slovenski etnografski muzej

SEM vabi v Pomurski muzej Murska Sobota na ogled razstave Terra Sancta 1910
Datum objave 
15. september 2022
Kaj 
Blog
Kontakt 

SEM vabi v Pomurski muzej Murska Sobota na ogled razstave Terra Sancta 1910

Terra Sancta 1910 je dokumentarna fotografska razstava, o največjem romanju Slovencev v Sveto deželo, v mesti Jeruzalem in Betlehem.

O njej je ohranjenih veliko zapisov, prek sto fotografij Petra Nagliča pa predstavlja edini fotografski vir o tem zanimivem poglavju iz slovenske zgodovine. Veliko romanje v Sveto deželo se je pričelo v petek, 2. septembra 1910, ko je iz Trsta odplula ladja Tirol s 540 romarji. Med njimi je bil tudi romar s številko 50. To je bil Peter Naglic iz Šmarce pri Kamniku, ki je poleg osebne prtljage vzel s seboj še fotografsko opremo. Vestno dokumentiral celotno pot po Sveti deželi, prve posnetke pa je naredil že v Trstu.

Razstavo sta pripravila Muzej krščanstva na Slovenskem in Slovenski etnografski muzej, njen avtor je dr. Marko Frelih, kustos SEM.

Fotografska razstava je bila prvič na ogled leta 2013 v Stični, od takrat pa je že večkrat gostovala po Sloveniji.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota gostuje v sklopu Evropskih dnevov judovske kulture in bo na ogled do 7. novembra 2022. Odprtje je potekalo 13. septembra 2022, obiskovalce sta nagovorila mag. Nataša Polajnar Frelih, direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem in dr. Marko Frelih, avtor razstave.

Foto: Tomislav VrečičFoto: Tomislav VrečičFoto: Tomislav VrečičFoto: Marko Frelih