Slovenski etnografski muzej

Pustni torek v Podhomu pri Bledu in Gorjah
Datum objave 
14. februar 2024
Kaj 
Blog

Pustni torek v Podhomu pri Bledu in Gorjah

SEM na terenu - pustni torek (Podhom pri Bledu in Gorje)

Ker se od božiča do pusta v Podhomu pri Bledu ni poročilo nobeno dekle, so fantje po nekaj letih premora letos zopet vlekli ploh. Ploh je smreka, po domače ji rečejo brina, ki so jo posekali v bližnjem gozdu nad vasjo, jo skoraj celo obelili, njen vrh pa okrasili s pisanimi trakovi. Potem je pisan pustni sprevod z nevesto in ženinom na čelu krenil do podhomskega gasilskega doma, kjer so jim starejši možje postavili šrango. Po treh uspešno prestanih preizkusih so sklenili dogovor in začela se je zabava za celo vas. Vmes so ploharji med občinstvom iskali neporočena dekleta, ki so morala poljubiti vrh ploha.

Skoraj istočasno je vleka ploha potekala tudi v bližnjih Gorjah, zato smo vmes ujeli še zadnje priprave res impresivnega, kar 37 metrov dolgega ploha, ki so ga vlekli s konjsko vprego.

Foto: Miha Špiček

Pustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in GorjahPustni torek v Podhomu pri Bledu in Gorjah