Slovenski etnografski muzej

Golobja piščal
Datum objave 
8. september 2022
Kaj 
Blog

Golobja piščal

Oglejte si video o golobji piščali, iznajdljivi glasbeni tradiciji iz Kitajske ...

Golobja piščal je majhno glasbilo, ki ga uvrščamo v skupino t. i. eolskih glasbenih instrumentov. S pomočjo vretena ga pripnemo na golobov rep, tako da proizvaja zvok, medtem ko leti.

Piščal je navadno izdelana iz lahkih materialov, kot sta buča in bambus, in polakirana. V veliko primerih izdelovalci njihovo podobo obogatijo z graviranimi vzorci in okrasi iz slonovine.

Na Kitajskem se je golobja piščal uporabljala vsaj od začetka dinastije Qing (1644–1912). Po podatkih iz literature, kjer so golobje piščali omenjene, pa segajo v obdobje Severnega Songa (960–1127). Značilna je bila tudi za druga azijska področja, kot na primer Indonezijo in Japonsko.

V preteklosti je bil zvok golobjih piščali, imenovan tudi »nebesna glasba«, prepoznaven zvok Pekinga. Dandanes se ta nekoč značilna zvočna slika počasi izgublja, čeprav doživlja tudi številne modernejše oživitve.

Skuškova zbirka golobjih piščali, ki jo hrani SEM, glede na njihove oblike vsebuje tri različne tipe instrumenta: bučni, cevni in kombinirani.

https://vazcollections.si/predmeti/golobja-piscal