Slovenski etnografski muzej

Predavanje Activating Arctic Heritage, Henning Mathiessen. Foto: T.P.
Datum objave 
16. september 2022
Kaj 
Blog

Delavnica Different Pasts - Sustainable Futures

Ekipa SEM se te dni mudi v Kopenhagnu na delavnici Different Pasts - Sustainable Futures, ki je posvečena različnim tradicionalnim sistemom znanja in njihovi uporabi pri ustvarjanju skupne, bolj trajnostne prihodnosti.

Prva dva dneva so spoznavali raziskave arktičnih tradicionalnih oblačil, kot je npr. parka, sešita iz tjulnjevega črevesa, in arhitekturo na Grenlandiji, še posebej mitologijo, povezano z zimskimi hišami Inuitov. Zanimiv je bil tudi pogovor s korejsko striparko Ancco, ki jo zanimajo predkrščanske prakse na Danskem, kar bo predstavila s svojim naslednjim stripom. S tem projektom kolegi iz Nacionalnega muzeja usmerjajo pogled od zunaj navznoter in muzejske zbirke odpirajo za nove interpretacije. Nationalmuseet

Delavnica je del EU projekta Taking Care, ki združuje 13 evropskih etnografskih muzejev, ki raziskujejo svoje zbirke v luči spopadanja s podnebnimi spremembami.

#takingcareevents
#TakingCareProject

Pogovor z umetnico Ancco, ki jo zanima animizem na Danskem. Foto: T.P.DelavnicaLaboratorij v Narodnem muzeju v Kopenhagnu, kjer znanstveno preučujejo muzejske predmete. Foto: T.P.