Slovenski etnografski muzej

Plastična fantazija
Datum objave 
15. april 2024
Kaj 
Blog

Brezplačni ogled filma Plastična fantazija

V SEM je na ogled gostujoča razstava Morje čikov: Človek v času plastike, ki preko umetniških del opozarja na prisotnost plastike v morju kot posledico odmetavanja cigaretnih ogorkov – čikov.

Proizvodnja in uporaba plastičnih izdelkov se je do danes razmahnila do te mere, da ogroža okolje, živali in človeka, to temo pa obravnavajo umetniki, aktivisti, prostovoljci in filmarji po vsem svetu.

Vabimo k brezplačnemu ogledu presunljivega dokumentarnega filma Plastična fantazija, ki obravnava plastično krizo. Dokumentarni film nemške režiserke Isa Willinger je film o globalni krizi plastike in eden najpomembnejših lanskih filmov na temo ekologije. Spoznamo lobiste, znanstvenike in aktiviste, ko poskušajo narediti konec katastrofalni proizvodnji plastike.  Krožna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ogljika in podnebni rasizem so samo nekatere od tem, o katerih govori ta angažirani in temeljito preiskovalni dokumentarni film.

Plastična fantazija je del posebnega programa Mreže festivalov jadranske regije, Ecoscope, ki je zasnovan s ciljem ozaveščanja o varovanju narave in ekološki trajnosti. Vodilni regionalni filmski festivali, združeni v Mrežo festivalov jadranske regije že četrto leto zapored skupaj pozdravljajo začetek pomladi z brezplačnim filmskim programom Pomladne izdaje, član Mreže je tudi Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe.

Film je brezplačno na ogled do nedelje, 21. aprila 2024, do 23.55, na platformi Kino Meeting Point.

Razstava Morje čikov: Človek v času plastike je na ogled v SEM do 19. maja 2024.

Vabimo na brezplačen ogled razstave vsako prvo nedeljo v mesecu in na brezplačno vodenje z avtoricama razstave iz Smetumet, 18. maja 2024, ob 11.00, ob Mednarodnem muzejskem dnevu.

Povezava za ogled filma