Slovenski etnografski muzej

Kanika Gupta
Datum objave 
7. July 2021
Contact 

Kanika Gupta je pričela z rezidenco v SEM

Kanika Gupta (rojena 1987, New Delhi), umetnostna zgodovinarka, plesalka in filmska ustvarjalka, je po številnih ovirah zaradi covid-19 vendarle prispela v Ljubljano. Vse poletje jo bo mogoče srečati v SEM, kjer bo kot aktivistka v rezidenci projekta Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi pripravila številne dogodke.

Kanika Gupta je ta teden že pričela z delom v muzejskih depojih, kjer v sodelovanju z mag. Ralfom Čeplakom Mencinom raziskuje muzejsko indijsko zbirko. Izbrani muzejski predmeti bodo na ogled ob projekciji njenega dokumentarnega filma Bilo je spomladi ..., v katerem Gupta na primeru njene družinske hiše naslavlja problematiko gentrifikacije.

Gupta pa pripravlja tudi umetniški performans z naslovom Prekleta zemlja poželjivih žensk, v katerem najpomembnejšo vlogo igra narava. Navdihujejo ga starodavne indijske pripovedi, ki opisujejo naravne lepote in poudarjajo še zlasti pomen dreves. S performansom bo Gupta opozorila na uničevanje narave, ki pomembno prispeva k slabšanju kvalitete življenja.

O Kaniki Gupta

Kanika Gupta (rojena 1987, New Delhi) je umetnostna zgodovinarka, plesalka in filmska ustvarjalka. Magistrirala je iz umetnostne zgodovine na Oddelku za likovno umetnost Univerze Maharaja Sayajirao, Baroda, Gujarat, in doktorirala na Univerzi Jawaharlal Nehru v New Delhiju na temo starodavnega indijskega motiva ženske in drevesa. Je avtorica knjige Lupadakhe – Unknown Master Sculptors of Ancient India (2019) ter številnih znanstvenih prispevkov na temo starodavnega indijskega kiparstva, slikarstva, estetike in mitologije.

Sodelovala je pri več raziskovalnih projektih, med njimi so pridobivanje in dokumentiranje osebnih zbirk Ananda Coomaraswamyja and Kapile Vatsyayan za Kulturne arhive Nacionalnega centra za umetnosti Indira Gandhi v New Delhiju, asistirala pa je tudi profesorju Deepaku Kannalu pri pripravi vsebine za 35 modulov predmeta Zgodovina indijskega kiparstva za spletni podiplomski seminar na Univerzi Grants Commission indijske vlade.

Je gostujoča predavateljica na Nacionalnem institutu za umetnost v Ahmedabadu in Kurukshetri ter na drugih indijskih univerzah.

Projekt Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi sofinancira Evropska unija v programu Ustvarjalna Evropa.