Slovenski etnografski muzej

Alma (Huiqin Wang)
Datum objave 
20. October 2020

Nova razstava Slovenskega etnografskega muzeja o popotnici Almi M. Karlin umetnice Huiqin Wang

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 20. oktober 2020

Nova razstava Slovenskega etnografskega muzeja o popotnici Almi M. Karlin umetnice Huiqin Wang

Slovenski etnografski muzej kot varen prostor za kulturni stik in stik z dediščino ostaja odprt za obiskovalce in vabi na svoje razstave – nove in stalne.

Od četrtka, 22. oktobra 2020 popoldan bo muzej odprl vrata umetniškim interpretacijam Huqin Wang na razstavi ALMA POTUJE OKROG SVETA NAPREJ. Z razstavo se SEM spominja 101. obletnice odhoda Alme M. Karlin na osemletno potovanje po svetu. Načrtovanega odprtja razstave v danem času ni mogoče izvesti, razstava pa je za individualni obisk odprta v delovnem času muzeja (torek – petek, 10.00 – 18.00) vse do decembra 2020.

Razstava v SEM je nastala na pobudo Huiqin Wang, v Sloveniji uveljavljene kitajske slikarke. Almino potovanje po svetu je Wangova v svojem izvirnem slikarskem slogu interpretirala s serijo slik, od katerih so izbrane med njimi dobile svoje mesto v slikanici Mala Alma na veliki poti (idejna zasnova Huiqin Wang, besedilo Milan Dekleva, ilustracije Huqin Wang in Luka Seme), ki je v letu 2020 izšla pri založbi Mladinska knjiga. Na razstavi je predstavljenih 20 njenih slik, spremlja pa jo kratek video z branimi zgodbicami o Almi v slovenskem in kitajskem jeziku. S to razstavo slik Huiqin Wang, in s slikanico, namenjeno predvsem otrokom, se tako Alma zopet podaja v širni svet, ki naj jo spoznava.

Hiuqin Wang so doslej pri njenem umetniškem ustvarjanju med drugim navdihovale življenjske zgodbe svetovljanov kot so jezuit, misijonar in matematik Ferdinand Avguštin Hallerstein, trgovec in svetovni popotnik Marco Polo ter slikar Giuseppe Castiglione in njihova srečevanja s Kitajsko. Že vrsto let jo vznemirja tudi  Alma M. Karlin kot svetovna popotnica, ustvarjalka in ženska. Nenazadnje je bil Almin edini zaročenec Kitajec, s katerim sta med prvo svetovno vojno obiskala njeno mamo v Celju. Wangova je letos prispevala tudi podobo Alme M. Karlin za ulično razstavo ilustracij Napozabne (projekt 26. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk) in za pravkar izdano knjigo Mladinske knjige Nepozabne: Ženske, ki so premikale meje našega sveta.

Kontakt:
Huiqin Wang, M: 031 706 988, E: huiqinka@gmail.com
Služba za komuniciranje, Slovenski etnografski muzej, T: 01 / 3008 780, E: etnomuz@etno-muzej.si

 

Alma (Huiqin Wang)