Slovenski etnografski muzej

foto: dr. Marko  Frelih
From 
25. April 2018
TO 
6. January 2019
Curator 
dr. Marko Frelih

Zmaj vseh zmajev

Razstava na Ljubjanskem gradu, Kazemate

Slovenski etnografski muzej je skupaj z Javnim zavodom Ljubljanski grad v letošnjem letu pripravil razstavo »Zmaj vseh zmajev«. Avtor razstave je dr. Marko Frelih, kustos Slovenskega etnografskega muzeja, ki zadnja leta načrtno raziskuje izročilo o zmajih po svetu.

Razstava  ponuja razlago o različnih pomenih, ki jih Imajo zmaji za človeštvo, kakšna je simbolika zmajev po različnih celinah, kakšen pomen je imel zmaj v Bibliji in kako je to mitološko bitje povezano s svetniki, kot so sv. Jurij, sv. Mihael in sv. Marjeta. Na razstavi bo izpostavljen »zmaj vseh zmajev« - ljubljanski zmaj, ki je preko mita o argonavtih, mestnega grba, grajske kapele in Zmajskega mostu pustil močno zapuščino v mestu. Vzporedno bodo predstavljene tudi ostale ljudske pripovedi o zmajih in zmajske sledi na Slovenskem. Izmed zanimivejših eksponatov, ki bodo vključeni na razstavo, izpostavljamo predvsem repliko kipa sv. Jurija v boju z zmajem iz mestne župnijske cerkev Sv. Jurija na Krasu ter skulpturo Ljubljanskega zmaja, katero je ustvarila kiparka Tea Curk Sorta leta 2018 in zanjo uporabila 2.150 metrov žice.

Poseben del razstave je Zmajska pot. Gre za vodene oglede, ki se začnejo na gradu in končajo v muzeju.

Muzejski zmaji
Obiskovalci Slovenskega etnografskega muzeja lahko na dveh stalnih razstavah odkrivajo upodobitve zmajev na predmetih slovenske ljudske umetnosti kot so panjske končnice in slike na steklo. Tudi nekateri kvalitetni keramični in rezbarski izdelki prikazujejo zanimive zmaje. Rezbarske mojstrovine na pohištvu iz daljne Kitajske vsebujejo čudovite motive letečih zmajev. Na kitajskem cesarskem dvoru pa so nekoč zlati zmaji varovali osebo, ki je nosila obredno oblačilo kaftan. V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled razkošen kaftan, ki ga v zlati vezenini krasijo nebeški zmaji.

Z vstopnico SEM prejmete 10 % popust na Ljubljanskem gradu za ogled razstave Zmaj vseh zmajev.

Z vstopnico razstave Zmaj vseh zmajev na Ljubljanskem gradu prejmete 10 % popust  pri nakupu vstopnice za ogled razstav SEM.

 

Strokovni vodeni ogled razstave

Oglejte si razstavo Zmaj vseh zmajev na Ljubljanskem gradu s kustosom in avtorjem dr. Markom Frelihom:

14. 6. 2018 in 11. 10. 2018, 17.00-18.00

Vodstvo bo potekalo v slovenčini.

 

Zmajska pot, vodeni ogled od Ljubljanskega gradu do SEM

3. junij 2018

30. september

28. oktobra

18. novembra

11.00 – 13.00

Ljubljanski grad in Slovenski etnografski muzej (SEM) bo na vodenih ogledih povezala prav posebna pot - ZMAJSKA POT.

Zmajeva pot se prične ob 11. uri, udeleženci so vabljeni, da se zberejo pred informacijskim centrom na Ljubljanskem gradu. Vodeni ogled traja približno dve uri.

Vodstvo bo potekalo v slovenčini.

 

Več o razstavi in spremljajočem programu.